Margarito Cepetillo (Foto: DONALD MIRALLE, © dm/aek)
Margarito Cepetillo (Foto: DONALD MIRALLE, © dm/aek)
Mosley Margarito (Foto: Mark J. Terrill)
Mosley Margarito (Foto: Mark J. Terrill)

Torpederte egen karriere

Boksestjerne tatt i forsøk på å gå i ringen med ekstra krutt i hanskene.

Et høringspanel ved California State Athletic Commission (CSAC) vedtok tirsdag denne uken å inndra lisensen til proffbokseren Antonio Margarito (30) i minst tolv måneder.

Vedtaket ble fattet etter at det ble konkludert med at den tidligere WBA-mesteren forsøkte å jukse i forrige måneds tittelkamp mot amerikanske «Sugar» Shane Mosley i Los Angeles.

Ble oppdaget
I følge dokumentasjonen som foreligger ble den populære meksikaneren tatt på fersk gjerning med noe som beskrives som gips lignende materiale under bandasjene som surres direkte på nevene før en bokser snører på seg hanskene.

Det var Mosley sin trener Nazim Richardson som slo alarm da han inspiserte Margaritos bandasjering før kampen.

- Jeg kjente på nevene hans og tenkte med en gang at dette var altfor hardt, sa Richardson til media da saken ble kjent.

Da representanter fra CSAC fjernet bandasjene fra Margaritos never at det ble oppdaget gasbind-puter over knokene om var smurt inn med et fuktig gipsaktig materiale.

Reglene for bandasjering av never sier at det kun er tillatt med gasbind og tape.
Bandasjene og de mistenkelige putene ble dermed konfiskert på stedet.

Etter en ny runde bandasjering under nøye oppsyn ble Margarito sendt i ringen for å forsvare WBA-tittelen i weltervekt (66,8 kilo).

Les også: - Sukkersøt sjokk-knockout

Trener tar skylden
Tirsdag måtte både Margarito og hans trener Javier Cepetillo møte til avhør hos idrettskommisjonen.

Under samtalene la Cepetillo seg flat og forklarte at han simpelthen hadde begått en feil da han festet gasbind-puter under bandasjene til Margarito.

De harde gasbind-putene er i følge treneren noe hans elever vanligvis bruker som ekstra beskyttelse over knokene når de slår på hardpakkede sandsekker på treningslokalet.

Forklaringen på hvordan de havnet under bandasjene til Margarito var fordi de lå i samme bag som resten av utstyret som skulle brukes i forbindelse med kampen, og at Cepetillo tok dem frem ved en feil fordi han var ukonsentrert og distrahert av alle menneskene og TV-teamet som befant seg i garderoben mens det hele pågikk.

- Det var jeg som begikk en stor feil. Jeg vil ikke at det skal gå utover Margarito. Jeg påtar meg alt ansvar, sa en gråtkvalt Cepetillo, og til at Margarito var en uskyldig part i saken.

Representantene ved CSAC lot seg imidlertid ikke overbevise om at Cepetillo begikk den samme feilen to ganger, dvs. på begge never, eller at Margarito heller ikke la merke til hva som skjedde.

- Uansvarligheten som Margarito og Cepetillo har vist i denne saken er uakseptabel og kunne ha truet livet og helsen til en annen utøver, oppsummerte Carrie Lopez på vegne av CSAC.

Kan ikke bokse i USA
Juridisk sett kan Antonio Margarito likevel søke om profflisens i andre amerikanske stater før straffen oppheves i 2010, men normal praksis i saker der utestengelser er fattet på grunn av brudd på regler er at vedtaket håndheves over hele USA.

Flere i bransjen tror dessuten at Margarito er i praksis ferdig som godt betalt proffbokser ettersom det er ventet at han vil bli svartelistet av amerikansk TV.

Promotor Bob Arum sier imidlertid at han vil la Margarito bokse i Mexico, der han er en stor stjerne blant sine landsmenn.