Rachel Myr til nettsak (Foto: Privat)
Rachel Myr til nettsak (Foto: Privat)

Norges beste på amming

Rachel Myr jobber som jordmor i Kristiansand og har amming som spesialområde.

For tiende året på rad kårer Barnemagasinet BAM, årets jordmor. Blant de vel 300 forslagene, samlet juryen seg om Rachel Myr, jordmor i Kristiansand på Sørlandet sykehus.

Best på amming

Norge er blant de land i verden der flest kvinner ammer, og ammer lengst. Likevel er det mange som sliter med ammeproblemer den første tiden etter fødselen. Tidligere lå de fødende på sykehuset i nærmere en uke etter fødsel, og fikk ofte ammingen godt i gang før de forlot sykehuset. I dag reiser mange hjem etter to døgn, og må dermed komme i gang med ammingen utenfor sykehusets lokaler.

Ammehjelp

For førstegangsmor Merete Jortveit ble Rachel Myr en redning. Hun hadde store problemer med ammingen og ble henvist videre til Rachel som hjalp til på beste vis, og dermed kunne Merete amme sin datter Linnea uten problemer.

- Hun viste meg en helt spesiell medfølelse og respekt! Hun smiler, ler, er hyggelig og veldig omsorgsfull - og det ga meg en veldig tro på at dette skulle gå bra.

Stor pågang

Det var mange som lurte på mye rundt amming, det viste seg med nettpraten Rachel Myr hadde etter sending.

Hun fikk ikke besvart alle spørsmål, men ville komme med en liten hilsen før hun reiste tilbake til Kristiansand:

Nå har jeg besvart spørsmål etter beste evne i over en time, det er likevel nesten 20 spørsmål igjen, de fleste innfløkte nok til at en eller to setninger ikke holder. ALLE dere fortjener hjelp. Vil sitere Anne Sandvik Lindmo som skrev i sitt kapittel om barselomsorgen i 'Heia Mamma': 'Jeg ante ikke det var så vanskelig å amme. Jeg skammer meg ikke over at jeg trenger hjelp. Det er en skam at ingen her har tid til å hjelpe meg.' Det er også en offentlig skandale at det er mangel på god kunnskap om ammeproblemer blant norsk helsepersonell. Nasjonalt kompetansesenter for amming gjør en kjempejobb med å oppgradere kunnskapen hos helsepersonell, ære være dem for det, og ære være kommunene og helseforetakene som sender de ansatte på deres kurs. Mange av dere har spurt om problemer vedrørende 'for lite melk'. Vil anbefale samtlige å se på www.ammehjelpen.no, eventuelt sende deres spørsmål dit hvis ikke jeg rakk å svare dere nå. Amming rører ved noe i oss, trangen til å amme er stor, og sorgen når det ikke funker, likedan. Ekstra sårt blir det når man møter uforstand hos dem som er satt til å veilede oss. Stå på, ikke gi dere. Takk for meg!

Se hva Rachel Myr svarte på nettpraten.