Niels Røine (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Niels Røine (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

NTF-Røine truer klubbene

Vil ha slutt på forsøk på juks.

Sjefen i Norsk Toppfotball (NTF), Niels Røine, truer Tippeligaklubbene med sanksjoner hvis det ikke blir slutt på forsøkene med å manipulere lesertallene på klubbenes hjemmesider.

Stridens kjerne er fordelingen av pengene i den digitale potten i den nye medieavtalen. Hele 25 av 30 millioner av kronene skal fordeles ut fra hvilke klubber som har flest brukere, og sidehenvisninger på sine hjemmesider.

- Klikk er veldig viktig. Klikk generere inntekter på reklame, og klikk genererer penger fra potten i NTF. Jeg synes dette er en rettferdig fordeling, sier mediesjef Nils Heldal i RBK, til TV2 Sporten.

Vi vil overvåke dette nøye og tett

Gjennom januar økte denne trafikken voldsomt blant Tippeligalagene, og supportere i alle klubber begynte å ta kreative grep for å øke trafikken til sin klubb. Odd Grenland og Hønefoss ble i forrige uke ble slettet fra den offisielle statistikken til TNS Gallup,

fordi tallene viste en urimelig stor forskjell mellom unike brukere og antall sidehenvisninger.

- Klubbens ansvar
Og denne uka fulgte Norsk Toppfotball opp med å sende ut en presisering av regelverket, og en skriftlig advarsel til klubbene om at de selv står ansvarlig for alle forsøk på manipulering av tallene.

- Hver enkelt klubb, hver enkelt daglig leder og mediesjef, må også ta ansvar for hva supportergrupper og andre gjør. Det kan få konsekvenser for hver enkelt klubb hvis noen av dem forsøker å "filme seg til straffe", sier Niels Røine til TV2 Sporten.

- Hvilke konsekvenser?

- Da må vi vurdere å gå inn med ulike sanksjoner, og nullstille tall. Dette er alvorlig i den forstand at vi som bransje er nødt til å bygge samme troverdighet som andre i forhold til reklameinntekter og slike ting. Og da må vi må få bukt med barnesykdommene.

En av gruppene han sikter til er Oddrane, supporterne til Odd Grenland. På oddranes hjemmeside ble supporterne oppfordret til en "klikkaksjon" for å øke inntektsmuligheten til Odd.

Selv om det førte til en "nulling" hos Gallup, står supportersjefen på at de ikke har gjort noe ulovlig.

- Selv har jeg Odd sine sider som startside, og siden jeg er svært interessert i nyheter, og alt som skjer i klubben, har jeg stilt inn den slik at den oppdateres hvert minutt. Og da gjør jeg noe ulovlig ifølge NTF. Men egentlig gjør jeg bare det samme som en aksjemekler som er inne og oppdaterer seg på aksjekurser, sier leder i Oddrane, Atle Johnsen, til TV2 Sporten.

- Idiotsystem
Han mener det blir galt å si at supporterne på denne måten straffer sin egen klubb.

- Det er ikke vi som straffer Odd. Det er det NTF som gjør med dette idiotsystemet for å fordele pengene på.

Han mener ordningen må forandres.

- Dette er et svært dårlig opplegg. Slik det er nå, virker det som om det er de som kan mest om data, er de som får mest penger.

Men Røine står på at fordelingsordningen er kommet for å bli.

- Vi kommer ikke til å forandre på dette. Klubbene har selv vedtatt denne fordelingsnøkkelen, og jeg er sikker på at det vi har sett tilløp til i starten, vil forsvinne.

Sabotasjeforsøk
Rosenborg har opplevd at supportere har prøvd å lenke eksterne sider opp mot rbk.no. Ved et tilfelle, skulle et gitt klikk på en chatteside, gi rbk.no hele 49 registrerte sidevisninger.

- Vi har opplevd dette. Og det vi har gjort er at vi umiddelbart har tatt kontakt med folkene som driver disse uavhengige forumene, og sagt klart ifra. Det har hjulpet, sier Nils Heldal.

Han tror de presiseringene som er sendt ut av NTF, vil få en slutt på jukset.

- Ja, det er jeg sikker på. Vi velger å tro på det beste i mennesket, og i fotballsupporteren. Dessuten har Gallup gode metoder for å avsløre juks, så dette tror jeg vil gå over ganske kjapt.

Nils Røine understreker også at de klubbene som har overtatt diskusjonsforumene til supporterne, deriblant Vålerenga, pålegges et ekstra strengt redaktøransvar.

- Vi vil overvåke dette nøye og tett. Vi forventer at klubbene skaffer seg de digitale verktøyene som filtrer bort det verste av sjikane. Ellers må man ta redaktøransvaret på alvor, og leve opp til innholdet i "Vær varsom-plakaten", sier Røine.