tv2hd2
tv2hd2

Skal du hyre en håndverker? Pass deg!

Skal du pusse opp boligen? Les her. Du kan risikere å tape store pengesummer hvis du ikke sjekker håndverkerens referanser

Hvis arbeidet viser seg å være elendig, og du faktisk har krav på erstatning, er det ingen som kan hjelpe deg dersom håndverkeren ikke har penger.

Sjekk referanser
Det gjorde ikke Stian og Anita Olsen på Løten i Hedmark, og det angrer de bittert på. De betalte 68.000 kroner for et tak som er helt ubrukelig, og hver gang det regner eller er snøsmelting renner vannet inn i parets leilighet.

Selv om de har gjort alt riktig i klageprosessen, og sitter med et rettskraftig vedtak fra Forbrukertvistutvalget om at daglig leder i Borge Bygg plikter å betale dem erstatning, har de tapt pengene sine så lenge namsmannen ikke finner penger å hente i firmaet.

Gjelder mange
Politimester Tormod Bakke i Hedmark politidistrikt kan fortelle at Stian og Anita ikke er alene med sin fortvilte situasjon, og at de regelmessig får inn lignende saker.

- Dette er jo en klassiker. Forbrukeren har åpenbart gjort alt man kan og har retten på sin side, men så viser det seg at man har ingenting å hente, og da betyr det at man har tapt sin rett, slår Bakke fast.

- Hvordan kan man unngå å havne i en slik håpløs situasjon?

- Det er ved å gjøre et godt forarbeid slik at man er sikker på at man har en seriøs aktør på den andre siden som skal gjøre jobben, råder politimesteren.

Dette bør du sjekke
Skal du bestille en håndverker? Sjekk referanser, unngå forhåndsbetaling og skriv kontrakt.

Her har du flere tips om hva du bør sjekke ut før du inngår en avtale:

- Har håndverkeren mesterbrev? Søk i mesterregisteret og få svar!

- Er håndverkeren godkjent for ansvarsrett? Søk i databasen over alle godkjente foretak her

- Er firmaet registrert i Brønnøysund? Sjekk her,men vær obs på at dette i seg selv ikke gir noen garanti på at økonomien til firmaet er i orden!

- Har du vært uheldig, og skaden allerede har skjedd? Slik klager du