Det norske ishockeylandslaget  (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Det norske ishockeylandslaget (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Norge til OL for første gang på 16 år

Norge slo Danmark 5-3 og er klare for OL i Vancouver.

Norge er klar for OL-turneringen i ishockey etter 5-3 over Danmark søndag. Det blir 16 år siden sist Norge spilte OL-ishockey.

Norge har ikke deltatt med noe ishockeylag siden Lillehammer-OL i 1994. Bare lagkaptein Tommy Jakobsen var med den gang. Ett mål av Lars Erik Spets, tre av Patrick Thoresen og ett av Jonas Holøs var nok i finalen mot Danmark. Nordmennene gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen etter 2-1 over Kasakhstan og 3-2 over Frankrike.

Norge møter vertene Canada, USA og Sveits i Vancouver-OL neste år.

Med den danske kronprins Frederik på tribunen fikk danskene en utrolig start på kampen. Veldig enkelt fikk de puttet pucken i mål etter bare 45 sekunder. Verken forsvar eller målvakt var helt til stede. Et svært krampaktig og nervøst norsk lag ble enda mer usikkert.

Norges iskrigere var imidlertid raskt inne i kampen igjen da Lars Erik Spets i annenrekka jobbet inn utligningen. Danskene kunne imidlertid gå til den første hvilen med en 2-1-ledelse etter et mål i overtall.

I midtperioden klarte nordmennene først å ri av en undertallsperiode med tre mot fem. Det ga laget ny giv, og da 1.-rekka med Patrick Thoresen, Tore Vikingstad og Per-Åge Skrøder fikk mulighet i et overtall så var det igjen uavgjort. Thoresen var sistemann på pucken. Før perioden var omme hadde samme mann gjort 3-2 slik at danskene måtte score to ganger for å ta OL-plassen. (©NTB)