Liv Grete Poiree  (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Liv Grete Poiree (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Skjelbreid Poiree: - For dumt

Liv Grete Skjelbreid Poiree er ikke imponert over tempoet til dopingjegerne i skiskyting.

Tidligere denne uken fortalte TV 2 Sporten at de dopingtatte russerne kan komme til å få delta i VM i skiskyting, som starter i Pyeongchang 14. februar.

Dette fordi ledelsen i Det Internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) ikke kan garantere at trioens b-prøver fra Östersund 5. desember er ferdiganalyserte innen den tid.

Det får Liv Grete Skjelbreid Poiree til å reagere.

- Med forbehold om at jeg ikke har kjennskap til metodene som brukes, så synes jeg det er i tregeste laget. Det burde være mulig å få klar en b-prøve før VM når testene ble tatt i begynnelsen av desember, sier 34-åringen med syv VM-gull.

- Vil ødelegge for rene utøvere
Ifølge den russiske avisen Komsomolskaja Pravda er det verdenscupleder Jekaterina Jurijeva, Albina Akhatova og Dimitrij Jarotsjenko som er tatt i doping.

- Dersom de får stille til start i VM, vil det ødelegge for de utøverne som er rene. Det blir for dumt om de skal få stille til start for så å bli disket senere i mesterskapet. Dette kommer til å være til stor irritasjon for de andre løperne, sier Liv Grete Skjelbreid Poiree.

-Hva tenker du om antidoping-arbeidet i skiskytingen?

- Jeg vet bare at jeg ble testet veldig masse selv, og at dette er en idrett det er fullt mulig å hevde seg i uten å jukse. Jeg skjønner ikke helt hva de tenker med.

- Tar de rette avgjørelsene
Idrettssjef Per-Arne Botnan i skiskytterforbundet har det øverste ansvaret for Norges elitelag.

Han har stor tillit til at IBU tar de rette avgjørelsene når det gjelder de doptatte russernes VM-deltakelse.

- Foreløpig forholder vi oss rolige til det. B-prøvene er vel ikke fortsatt bekreftet positive, og foreløpig er det snakk om mistanker. En B-prøve tar vel 7-8 dager å analyse, så den blir først klar i neste uke, sier Botnan til TV 2 Sporten.

- Regner du med å se disse tre i VM?

- Nei, om det viser seg at B-prøvene også er positive får vi virkelig ikke håpe de får starte, sier han.

Idrettssjefen er glad dopingsynderne blir tatt – men frykter mer avsløringer i løpet av sesongen.

- Når utøvere blir tatt for doping vil det alltid bli slått stort opp og det er bra, poengterer han.

Frykter for omdømmet
- Frykter du for omdømmet til skiskyting om flere utøvere blir tatt?

- Vel, som jeg sa så blir alle dopingssaker slått stort opp, men så roer det seg etter hvert. Men vi som jobber med dette er ikke som media – vi avventer til all informasjon er på bordet. Kommer det mer avsløringer vil det imidlertid helt klart kaste dårlig lys over skiskyting over det som virkelig gjelder i VM, og det liker vi jo dårlig, svarer Per-Arne Botnan.