Er barnet ditt like smart som Einstein?  (Foto: Scanpix)
Er barnet ditt like smart som Einstein? (Foto: Scanpix)

Supersmarte barn

Hvis barnet ditt har en IQ på over 130 er det supersmart. Er ditt barn et geni?

Familen Toen fra Holmestrand utenfor Oslo har tre barn. Markus på seks, Hannah på fire og vesle Mathea på 5 måneder.

- Markus begynte å fatte en interesse for bokstaver allerede som 2-åring, søsteren Hannah lærer av broren og startet å lære seg å lese når hun var tre, forteller Charlotte Toen.

Hannah og Markus er begge medlemmer av foreningen Lykkelige barn. En forening som består av over hundre familier over hele landet med såkalte begavede barn. Barn som er noe smartere enn de fleste.

- De barna vi snakker om har en iq på mellom 120 og 200. Kun 5% av alle barn har en iq på over 120 og kun 2% har over 130, forteller Ieva Fredriksen, lederen i foreningen Lykkelige barn.

Flere smarte gutter oppdages

- De er som barn flest. Hannah er interessert i prinsesser og ballett. Markus spiller fotball, men han er litt ekstra interessert i verdensrommet, dinosaurer og motor, forteller mor Charlotte.

Ofte er det flere unge gutter som blir oppfattet som begavede barn fremfor smarte jenter.

- Det er 80% gutter som "oppdages" mot 20% jenter. Jenter tilpasser seg ofte til forventninger fra jevnaldrende, mens gutter oftere protesterer mot manglende forståelse for sine behov, forklarer lederen i Lykkelige barn

Er barnet ditt er supersmart?

Ieva Fredriksen stiller på nettprat hos God morgen Norge.  (Foto: Privat)
Ieva Fredriksen stiller på nettprat hos God morgen Norge. (Foto: Privat)
Barns utvikling er svært varierende, men det er noe helt spesielt med supersmarte barn.

- Mange kan alfabetet og tallene som toåring, skriver og gjerne leser som tre-fireåring, mens andre barn gjerne ikke leser eller regler før skolealder fordi de ikke har funnet det interessant, fortsetter Ieva Fredriksen.

- Hva slags utfordringer møter smarte barn i skolen?

- Begavede barn har ofte store forventninger til skolestart fordi de ønsker og tror at de endelig kommer til å lære noe. Mange av barna ligger på førsteklassenivå som to-treåring, derfor blir de forvirret og skuffet når de skjønner at de skal bruke et år på alfabetet og tallene 1-10. De begynner å tvile på egen vurdering, fordi de føler seg annerledes og ikke finner noen å speile seg i. De færreste skoler har dessverre har kunnskap eller praksis for hvordan de bør møte høyt begavede barns behov. Mange av barna mister derfor fort motivasjon, selvtillit og lærelyst, utdyper Ieva Fredriksen.

Foreldre møter fordommer

En del av foreldrene i Lykkelige barn har også tilknytting til Mensa, det har ikke Charlotte Toen. Likevel kjenner hun seg igjen i barna sine.

- Jeg begynnte også å lese og regne tidlig. Desverre ble ikke evnene mine fanget opp av skolevesenet, og jeg ble skolelei når jeg kom i ungsomsskolealder, forteller Charlotte Toen.

Familen Toen er forberedt på at barna kan møte motgang sosialt på grunn av at de har høyere iq enn de fleste.

- Vi er bekymret for mobbing i fremtiden. Det er viktig at de har et miljø rundt seg som aksepterer de. Vi er veldig fornøyd med skolen hans. Han trives og får noe tilrettelagt undervisning, forteller trebarns-moren.

Det hender at foreldrene møter kritikk - noen mener at de må ha pushet barna siden de kan lese og regne så tidlig. Men for familien Toen så opplever de at barna oppsøker kunnskapen selv og at de har lært seg bokstaver og tall på eget initiativ.

Se innslaget GRATIS på TV 2 Sumo