Snø Oslo bil (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Snø Oslo bil (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Startvansker?

Slik sparer du penger, miljø og neglespreng

Slet du med å få start på bilen i dag tidlig? Det var du sikker ikke alene om, og allerede i morgen kan du ende opp med neglespreng igjen.

Les også:
Er bilen din vinterklar?

Er dette de beste bruktbilene?

Kulda skaper problemer
TV2.no/været melder at det flotte vinterværet, med temperaturer ned mot tosifret minusgrader over hele landet, vil fortsette i uken som kommer. Det kan bety mer skraping, banning og kalde hender for deg som må bruke bilen på jobb.

En kald bil med kald motor betyr også økte utslipp, økt slitasje og generelt dårligere komfort. Bilekspertene i NAF anbefaler bilister i å investere i motorvarmere.

- Ved å bruke motorvarmer reduserer man utslippene fra bilen de første kilometerne. Motorvarmer er bra både for klima og lommebok, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Vinn-vinn situasjon
Statistikk fra NAF viser at fire av 10 norske bilturer er under tre kilometer, så bruken av motorvarmere fører med seg store konsekvenser for vinterutslipp. Avgassene kan reduseres med inntil 80 prosent for CO-utslippene og 50 prosent for NOx.

- Når motoren er kald slippes alle avgassene rett ut, sier Engebretsen.

- En motorvarmer gjør at katalysatoren virker raskere og i tillegg sparer du drivstoff. Rett og slett en vinn-vinn situasjon, sier han.

Kan ettermonteres
Motorvarmesystemer kan ettermonteres på alle biler, nye og gamle. Den enkleste motorvarmerinstallasjonen koster 2000-3000 kroner med et enkelt tidsur. Velger man med kupévarmer stiger prisen til 5500-6000 kroner.

For dem som ikke har tilgang til stikkontakt finnes det løsninger også for dem. Bensin- og dieselvarmere bruker bilens drivstoff til å forvarme bilen. Ekstraforbruket er minimalt, melder NAF.

Les mer NAF.no