jacoblund_montasje_1024 (Foto: SCANPIX/Faksimile News of the World)
jacoblund_montasje_1024 (Foto: SCANPIX/Faksimile News of the World)

- Ødelegger for all idrett

DnBNor-sponsorsjef Jacob Lund er direkte redd for ringvirkningene Michael Phelps-bildet kan få for all idrett.

Tabloiden News of The World kan ha rullet i gang en av idrettshistoriens største skandaler ved å publisere det de hevder er en hasjrøykende Michael Phelps.

Bildene gikk i trykken i tabloidens papirutgave søndag morgen, til tross for gjentatte advarsler fra Phelps amerikanske rådgivere og advokater.

Les også: Røyker OL-helt Phelps cannabis her?

Baltimore-fødte Phelps - 14 ganger OL-vinner og tidenes olympier - skal ha inhalert cannabis på en studentfest i South Carolina i november, kort tid etter at han tok åtte OL-gull i bassenget i Beijing.

Michael Phelps  (Foto: Faksimile/News of The World/)
Michael Phelps (Foto: Faksimile/News of The World/)

- Idolene kommer krasjende ned
Stoffet står på Det internasjonale antidopingforbundets fy-liste, men er ikke prestasjonsfremmende.

Sponsorsjef i DnBNor, Jacob Lund, er en av Norges mektigste når aktører innen sponsing og næringsrettet virksomhet rangeres.

Han ser rødt etter Phelps bildeflause.

- Hvis det er Phelps på dette bildet, blir jeg oppgitt. En ting er sponsorer og penger, der er ingen i nærheten av å matche ham uansett. Det er den utrolig ødeleggende effekten for oppvoksende ungdom som er verst. Slike som ham blir sett opp til. De er idoler for unge idrettsutøvere verden over. Åtte OL-gull i Beijing skal ikke la seg kombinere med hasj, narkotika, festing over evne og drikking. Da blir grensene for hva en kan gjøre utvasket og utvannet. Symboleffekten forsvinner, sier Lund.

- Hadde kastet ham ut
Han er ikke i tvil om hva konsekvensen hadde vært om Phelps hadde hatt noen som helst tilknytning til ham selv eller hans klienter.

- Exit fra alle sponsoravtaler med umiddelbar virkning. Vi kan ikke la oss assosiere med slikt. Det ville vært rett ut. Alle våre kontrakter har uansett en klausul som tillater å trekke seg ut med umiddelbar virkning ved slike tilfeller som dette. Men jeg har heldigvis aldri vært borti lignende, sier Lund.

Michael Phelps har fete kontrakter med giganter som kredittselskapet MasterCard, banken HSBC, matvaremerket Kellogg's, klesprodusenten Speedo, bilfirmaet Mazda, hotellkjeden Hilton og ikke minst klokkeprodusenten Omega.

- Phelps verdi er dramatisk redusert
Sistnevnte er til og med - høyst ufrivillig - avbildet på skandalebildet i News of The World.

Etter Beijing-gullene ble Phelps også personlig takket av daværende president George W. Bush.

Per dags dato har han ennå ikke bekreftet at han ikke satser mot London-OL i 2012. Slik sett kan dagens bilde få alvorlige konsekvenser for Phelps, selv om svømmeren lenge har flørtet med å legge opp.

Michael Phelps  (Foto: Hassan Ammar/AP)
Michael Phelps (Foto: Hassan Ammar/AP)

- Bildet er veldig ødeleggende. Hvis dette holder vann, er verdien hans dramatisk redusert. Det er katastrofalt for idretten at vinnere og profiler gjentatte ganger enten er dopet eller går på hasj. Det reduserer verdien for alle involverte parter, sier Lund.

- Her snakker om vi gigantiske beløp. Det er isolert sett først og fremst ødeleggende for ham. Men signaleffekten blir at det ødelegger for alle i bransjen. Men dette er ting som juristene vil ta hånd om, sier Lund.