Stoltenberg gir 250 millioner til helse i Pakistan

Regjeringen vil bruke 250 millioner kroner over fem år på mødre- og barnehelse i Pakistan. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) håper bidraget kan redde tusenvis av liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

500.000 barn under fem år og nesten 15.000 kvinner dør hvert år i barsel i Pakistan. Stoltenberg håper det norske bidraget kan hindre en del av disse dødsfallene.

– Kvinner dør i barsel fordi de ikke har råd eller får lov av familien til å føde på helsestasjoner. I dette prosjektet vil vi jobbe med holdningsskapende arbeid og vi vil betale kvinner for å føde på klinikk. Dette har vi god erfaring med fra andre steder i verden, sier Stoltenberg.

Prosjektet er en del av Norges satsing på mødre- og barnehelse under FNs tusenårsmål. Norge og Pakistan inngikk fredag avtalen om bidraget på 250 millioner kroner.

– Det et tragisk at den farligste dagen i en kvinnes liv er den dagen hun selv gir liv. Jeg er derfor glad for at Norge og Pakistan kan jobbe sammen for å redde livet til tusener av kvinner og barn, sier Stoltenberg.

Prosjektet skal gjennomføres i ti distrikter i Sindh-provinsen sørøst i Pakistan. Distriktene er valgt på grunn av stor mødre- og spedbarnsdødelighet og fordi distriktene mangler helsetilbud for fattige. Prosjektet skal gjennomføres i nasjonal skala dersom det blir en suksess. (©NTB)