President Barack Obamas bror er i trøbbel.  (Foto: JIM YOUNG/REUTERS)
President Barack Obamas bror er i trøbbel. (Foto: JIM YOUNG/REUTERS)

Obama kaller Wall Street-bonuser skammelige

Refser milliardbonusene i en tid der skattebetalerne stod for gigantiske redningspakker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Obama mener at Wall Street-topper bør skamme seg etter at de i fjor bevilget seg selv bonuser for nesten 20 milliarder dollar. Han gjør det nå helt klart at Wall Street-sjefene må vise disiplin og måtehold.

Sjefene har unnet seg 18 milliarder dollar i bonuser mens finanskrisen raste og myndighetene pøste inn millliarder av dollar inn i ulike finansinstitusjoner for å hindre en fullstendig kollaps.

- Det er skammelig. Noe av det vi trenger, er at folkene på Wall Street som ber om hjelp, viser noe tilbakeholdenhet, disiplin og ansvarlighet, sier Obama ifølge nyhetsbyrået AP.

285143

Milliardene flyr

Obamas uttalelser kommer samtidig med at regjeringen legger nye planer for hvordan de skal bruke en redningspakke på 350 milliarder dollar. Dette er den andre halvdelen av pakken på 700 milliarder dollar som kongressen godkjente sent i fjor.

Pakken kommer i tillegg til et svært omfattende program som skal stimulere økonomien. 819 milliarder dollar er den foreløpige størrelsen på programmet som ble godkjent i representantenes hus onsdag.

Republikansk nei

Det store samtaleemnet i Washington torsdag var at ikke en eneste republikansk representant stemte for Obamas stimuleringspakke i representantenes hus.

Obama sier at pakken er helt nødvendig for å få fart på økonomien. Ved å stemme mot pakken, sender republikanerne et sterkt signal om at de ikke uten videre føyer seg for Obamas anstrengelser for å skape et nytt samarbeidsklima mellom de to partiene.

- Dette handler om å bruke penger vi ikke har på ting vi ikke trenger, sier den republikanske senatoren Tom Cobra til AP.