Nord Koreas leder Kim Jong il.  (Foto: KCNA/SCANPIX)
Nord Koreas leder Kim Jong il. (Foto: KCNA/SCANPIX)

Nord-Korea bryter samarbeidet med Seoul

Nord-Korea stryker alle politiske og militære avtaler med Sør-Korea, og anklager regjeringen i Seoul for å føre en konfrontasjonslinje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en kunngjøring fra Den nordkoreanske komiteen for fredelig gjenforening, er alle inngåtte avtaler opphevet med øyeblikkelig virkning, blant dem grenseavtalen om Gulehavet der det både i 1999 og 2002 kom til militære sammenstøt.

Krig

Nord- og Sør-Korea er rent teknisk fortsatt i krig med hverandre, ettersom det aldri ble inngått noen fredsavtale mellom partene da den tre år lange Koreakrigen var over i 1953.

Kommuniststaten i nord har aldri akseptert grenselinjen i Gulehavet, som ble trukket opp av den USA-ledede FN-styrken ved Koreakrigens slutt.

- Ikke bundet av avtaler

Nordkoreanerne anklager Sør-Koreas konservative president Lee Myung-Bak for å sabotere avtalene som ble inngått av hans liberale forgjengere, og de ser derfor ikke hensikten med å videreføre dem, heter det i en kunngjøring fra den såkalte gjenforeningskomiteen.

- Seoul har omgjort alle avtalene som var inngått mellom nord og sør til døde dokumenter, heter det.

- Det sier seg derfor selv at Nord-Korea ikke lenger ser seg bundet av disse avtalene, heter det videre i kunngjøringen som er gjengitt av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCN. (©NTB)