Nord-Korea bryter samarbeidet med Seoul

Nord-Korea stryker alle politiske og militære avtaler med Sør-Korea, og anklager regjeringen i Seoul for å føre en konfrontasjonslinje.

Nord Koreas leder Kim Jong il.  (Foto: KCNA/SCANPIX)
Nord Koreas leder Kim Jong il. (Foto: KCNA/SCANPIX)

Ifølge en kunngjøring fra Den nordkoreanske komiteen for fredelig gjenforening, er alle inngåtte avtaler opphevet med øyeblikkelig virkning, blant dem grenseavtalen om Gulehavet der det både i 1999 og 2002 kom til militære sammenstøt.

Krig

Nord- og Sør-Korea er rent teknisk fortsatt i krig med hverandre, ettersom det aldri ble inngått noen fredsavtale mellom partene da den tre år lange Koreakrigen var over i 1953.

Kommuniststaten i nord har aldri akseptert grenselinjen i Gulehavet, som ble trukket opp av den USA-ledede FN-styrken ved Koreakrigens slutt.

- Ikke bundet av avtaler

Nordkoreanerne anklager Sør-Koreas konservative president Lee Myung-Bak for å sabotere avtalene som ble inngått av hans liberale forgjengere, og de ser derfor ikke hensikten med å videreføre dem, heter det i en kunngjøring fra den såkalte gjenforeningskomiteen.

- Seoul har omgjort alle avtalene som var inngått mellom nord og sør til døde dokumenter, heter det.

- Det sier seg derfor selv at Nord-Korea ikke lenger ser seg bundet av disse avtalene, heter det videre i kunngjøringen som er gjengitt av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCN. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2