(Illustrasjonsfoto) (Foto: Eirill Wiik/SCANPIX )
(Illustrasjonsfoto) (Foto: Eirill Wiik/SCANPIX )

Vil legge ned legevakter

Mer enn halvparten av landets legevakter bør legges ned, heter det i ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år har legevaktene over hele landet rundt to millioner pasientkonsultasjoner. Kvaliteten på tilbudet pasientene får der, varierer stort, og det er til tider rett og slett for dårlig, skriver Aftenposten.

Nå foreslår Nasjonalt kompetansesenter for legevaktsmedisin i Bergen store forandringer i organiseringen av legevaktene.

Store kutt

De foreslår å redusere antall legevakter fra over 200 i dag til mellom 60 og 80 legevaktsentraler. Kompetansesenteret ønsker også at det etableres et felles og enkelt legevaktsnummer over hele landet.

Legevaktssentralene skal ha ansvaret for et større geografisk område enn nå, og alle skal ha faste leger med spesialutdannelse og spesialutdannet personell.

- Den største utfordringen blir avstandene i store deler av landet. Når vi styrker legevaktsentralene, må det likevel finnes et godt tilbud helt lokalt for situasjoner hvor liv står på spill. Da foreslår vi at fastlegene må ha en bakvaktordning, hvor de kan tilkalles, sier professor og forskningsleder Steinar Hunskår.

Unødvendig

Det er rundt 2.000 fastleger som i dag ikke er knyttet til noen legevaktordning, og disse ønsker man å dra inn i den nye legevaktordningen.

Rapporten anslår for øvrig at mellom 200.000 og 3000.000 pasienter som hvert år oppsøker en legevakt ikke har noe der å gjøre, og heller burde kontaktet nettopp sin fastlege. (©NTB)