En ansatt ved den franske jernbanen deler ut løpesedler for å informere om streiken som vil ramme landet i dag.  (Foto: MICHEL GANGNE/AFP)
En ansatt ved den franske jernbanen deler ut løpesedler for å informere om streiken som vil ramme landet i dag. (Foto: MICHEL GANGNE/AFP)

Streikekaos i Frankrike

Millioner av franskmenn ble rammet av streik torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Medlemmer av de store fagorganisasjonene la ned arbeidet i protest mot president Nicolas Sarkozys håndtering av den økonomiske krisen.

Hundretusener i streik

Hundretusenvis av fagorganiserte gikk ut i gatene i 200 franske byer og tettsteder med krav om økt sikkerhet for arbeidsplassene og styrking av de sosiale støtteordningene.

Kollektivtrafikken ble rammet hardt av streiken, og det samme gjaldt flytrafikken til og fra franske flyplasser. Skoler og offentlige kontorer holdt i likhet med de store teatrene og andre kulturinstitusjoner stengt.

- Glemmer arbeidstakerne

Den franske fagbevegelsen anklager Sarkozys høyreregjering for å glemme arbeiderne som rammes aller hardest av krisen, mens han tilgodeser banker og finansinstitusjoner med krisepakker.

- Vi må rope høyt, for det er en grunnleggende urettferdighet i denne krisen, sier François Chereque, som leder fagorganisasjonen CFDT.

Meningsmålinger viser at de streikende har bred støtte i befolkningen, der stadig flere frykter for arbeidsplassene sine. Frankrike har nå over to millioner arbeidsledige, og alt tyder på at ledigheten vil øke til dels kraftig framover.

(©TV 2/NTB)