U-864 skal heves – mot Kystverkets råd

Vraket av ubåten U-864 som ligger utenfor Fedje i Hordaland, skal heves. Kystministeren har lagt stor vekt på hva kystbefolkningen mener og går imot Kystverkets råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyske ubåten U-864 ble senket i 1945 og ligger på 150 meters dyp rundt 2 kilometer utenfor Fedje. Den var blant annet lastet med 67 tonn flytende kvikksølv lagret på stålflasker.

I fjor høst la Kystverket fram sin rapport som konkluderte med at det beste alternativet var å dekke til ubåten. Hevingsalternativet ble sett på som svært risikabelt. Men torsdag ettermiddag kom regjeringens avgjørelse om likevel å heve ubåten. Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) mener metoden som nå skal brukes, er trygg nok.

– Vraket skal heves med en stor beholder under som kan fange opp løst kvikksølv, og skal fraktes til land på et spesialfartøy. Dette er viktige tiltak, som samlet sett øker sannsynligheten for en vellykket gjennomføring, sier Pedersen.

Den forurensede havbunnen skal dekkes med rene masser, fordi man ikke kan fjerne så store mengder forurensede sedimenter uten å spre kvikksølv til nye områder. (©NTB)