Gunnar Martin Kjenner (Foto: Fjeldstad, Knut/SCANPIX)
Gunnar Martin Kjenner (Foto: Fjeldstad, Knut/SCANPIX)

Kjenner: - Idretten fristed for kriminelle

Advokat Gunnar-Martin Kjenner frykter at et lukket Idrettsforbund og for dårlig lovverk fører til korrupsjon i Idretts-Norge.

- Idretten lever som et lukket samfunn. De er en egen verden med et eget sett med regler, sier advokat og fotballagent Gunnar-Martin Kjenner.

Han slår alarm fordi lovene Norges Idrettsforbund følger er 20 år gamle, og han mener de ikke passer inn i det moderne idretts-Norge. Han savner de kritiske spørsmålene som burde blitt stilt til ledere på høyt og lavt nivå i idretten.

LES OGSÅ: Offentlighetsloven løsningen
LES OGSÅ: Lite åpen Paule
LES BLOGG: Hvorfor så redd for åpenhet, Tove Paule?

- Alt er lukket og hemmelig innen idretten, og ting skjer uten offentlig innsyn og offentlig kontroll. Det åpner for en ukultur. Det er ingen som da kan stille kritiske spørsmål, der ligger idretten langt etter, fortsetter han.

Har Kjenner rett? Si din mening under saken!

Frykter korrupsjon
Dermed er det lett for ledere rundt omkring i landet å gjemme unna penger når de jobber med store prosjekter, mener advokaten.

- Jeg vil si det så sterkt som at idretten er et fristed for moderne kriminalitet. Rundt omkring i staten og i kommuner, på steder som ligger nær Ullevaal Stadion, så skjer det korrupsjon av dimensjoner. Derfor stiller jeg spørsmålet: er det utenkelig at noe sånn også skjer i idretten? spør Kjenner.

- Mener du at ledere kan stikke unna penger når de for eksempel holder på med store prosjekter?

- Ja, muligheten er der, kontrollorganene er færre innen idretten enn ellers i samfunnet, svarer han.

- Nok kontroll
Norges Idrettsforbund mener kontrollinstansene innen idretten er gode nok.

- Der vi får mistanke om at sånne ting skjer og vi ikke kan gjøre nok med det, så engasjerer vi en ekstern kontroll som tar seg av saken, sier idrettspresident i Norges idrettsforbund, Tove Paule.

- Men er det en god nok kontroll?

- Foreløpig føler vi det. Men vi vet at underslag rundt omkring er veldig vanlig. Men her kan vi kanskje skolere idrettens egne ledd som faktisk skal se etter dette. På den måten får vi bedre oversikt.

Se intervju med Tove Paule her:

285085

Selvdømming feil
Kjenne mener derimot at selve prinsippet med selvdømming innen idretten er selve feilen ved systemet.

- Folk som står utenfor ser at alt er fint innen idretten. Men det er ikke det, for idretten dømmer seg selv og de dommene kommer ikke ut til offentligheten. Selvdømmet er en grov misforståelse, for det betyr bare at man ordner opp selv og ikke tar tak i de virkelig store problemene, avslutter advokaten.