Den siktede Ronny Kjeldsen under rettssaken. (Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2)
Den siktede Ronny Kjeldsen under rettssaken. (Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2)

- Berits lillebror var intrigemaker

Drapssiktede Ronny Kjeldsen nektet i dag for all befatning med drapet på Aarstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en periode skal både de drapssiktede Ronny Kjeldsen, Berit Thorstensen og hennes lillebror, Knut Arne, ha bodd sammen med de to drapsofrene på Vollheim gård i Søndre Land.

Ronny Kjeldsen, som er ekskjæresten til Berit Thorstensen, hevdet i retten torsdag at han ikke var på gården da Jan Petter Aarstad ble drept. Han har tidligere ytret at han anså seg selv som sjef på gården, og at et drap vanskelig kunne ha skjedd dersom han hadde vært til stede. I retten torsdag fastholdt han dette.

- Jeg har ikke vært med på noe drap, og heller ikke med på noe planlegging av drap. Siste gangen jeg så ham i live var i oktober eller november, svarte Kjeldsen på spørsmål om når han sist så Aarstad.

Les også: - Jan Petter var interessert i meg

Brukte Aarstads visakort

Kjeldsen mener det er Knut Arne Thorstensen som var bråkmakeren på gården.

- Da Knut Arne kom ut ble det et utrolig mas med en gang. Skal du ikke ta den og den, skal du ikke hevne det og det? Jeg tror at han har ønsket å bli kvitt meg i all tid.

Videre nektet Kjeldsen for at det har eksistert noen form for fellesøkonomi på gården, men innrømmer å ha misbrukt Aarstads visakort.

- Vi brukte flere tusen fra visakortet til Jan Petter på taxiturer sammen med Bertil Eng. Bertil Eng sa han skulle robbe ham for alle tingene hans etter at han hadde fått plassert ham på en institusjon. Jeg viste Jan Petter den tekstmeldingen, han ble helt paff.

Konfliktsky

Kjeldsen forklarte i retten at han flere ganger hadde reist fra gården på grunn av konfliktnivået, men at kjærligheten for Berit Thorstensen og deres felles hunder hadde ført ham tilbake.

I perioder da Knut Arne Thorstensen ikke var til stede hadde det vært harmonisk på gården. Mens Kjeldsen hadde besøkt sønnen sin i Tromsø hadde derimot Knut Arne flyttet inn igjen på gården, noe som hadde irritert Ronny Kjeldsen.

- Da jeg kom tilbake lurte jeg på hvor Jan Petter var. Jeg fikk beskjed om at han var reist bort. Jeg slo meg til ro med det. Men så jeg at det kom post og ting til Jan Petter.

- Når var siste gang du så Aarstad?

- I oktober eller november.

Skjønte ikke hvor Jan Petter var blitt av

Berit Thorstensens ekskjæreste Ronny Kjeldsen forteller videre at han etter hvert begynte å synes det var rart at han aldri så Jan Petter Aarstad mer.

- Jeg husker ikke datoen da jeg fikk høre fra Berit at Jan Petter var reist ned til Reinsvoll eller til Sverige, forteller Kjeldsen.

- Men mener det må ha vært rundt slutten av november eller begynnelsen av desember.

Ronny forteller at han først slo seg til ro med Thostensens forklaringer.

Ble mistenksom

Men utpå nyåret hevder Kjeldsen at han begynte å bli mistenksom.

- Så begynte jeg å oppdage ut på nyåret at de kom jo fortsatt disse trygdeutbetalingene. Kvitteringer på trygdeutbetalinger lå fortsatt på hans rom, fortsetter Kjeldsen.

- Jeg spurte Berit om trygda hans fortsatt kom inn på kontoen hennes, og det bekreftet hun. Hun sa Jan Petter kom opp en gang i måneden for å få penger, men han ringte alltid først for å forsikre seg om at jeg ikke var der.

- Forsøkte du ikke å ringe ham?

- Berit sa hun ikke hadde nummeret, fordi Jan Petter ringte fra et skjult nummer, svarer Kjeldsen.

Skulle møte Aarstad

En gang skal han ha blitt sendt av Berit for å møte Jan Petter.

- Aarstad skulle treffe meg på Jevnaker, han skulle møte meg der, fikk jeg vite. Jeg drar til Jevnaker med Berits telefon, da skjer det ingenting, han ringer jo ikke, forteller Kjeldsen.

Brukte Aarstads selvangivelse

Ronny Kjeldsen forklarte også i retten at han en gang brukte Jan Petter sin selvangivelse for å skaffe prøveskilter til en bil.

- Han hadde fritt-leide-avtale med politiet når det gjaldt å kjøre bil, sier Ronny

- Jeg hadde ikke legitimasjon selv, og hvis jeg hadde prøveskilter i hans navn ville jeg ikke bli stoppet av politiet.

Var det andre ting som var spesielt bortsatt fra at han var borte?

- Ja, at Berit sa han hadde vært der og vært ufin og drita full og at han hadde klipt hull i gjerdet.

- Fant du noe hull i gjerdet?

- Jeg gikk rundt og sjekket, men det var jo ingen hull i gjerdet. Berit sa hun hadde fikset det med ståltråd.

Tenkte du at det kunne ha skjedd noe med Aarstad?

- Ja jeg tenkte det på grunn av alle gnisningene og kranglene på gården.

- Hva tenkte du?

- Jeg tenkte, hvor er han?

- Fikk bombesjokk

Ronny Kjeldsen hevder i retten at han først tenkte tanken at Jan Petter Aarstad var død, da han rundt nyttår fikk høre på nyhetene at Ragnar Abrahamsen var funnet død på låven.

- Jeg satt på åpen soning og så på TVNorge-nyhetene. Da fikk jeg bombesjokk, sier han.

- Da begynte jeg å tenke at det samme kunne ha skjedd med Jan Petter. Da kom det ei dame fra Kripos og spurte om jeg kunne være med på et vitneavhør om Abrahamsen-drapet, Jeg tenkte med en gang at dette måtte være Knut Arnes sitt verk. Da tenker jeg første gang at Jan Petter kunne være død. Jeg sa jeg følte meg mistenkt selv.

- Hater meg som pesten

Både Berit Thorstensen og lillebroren Knut Arne Thorstensen har i retten forklart seg detaljert om Ronny Kjeldsen sin rolle da Jan Petter Abrahamsen ble dumpet I brønnen etter å ha fått en overdose heroin. Ronny Kjeldsen tror det er fordi Knut Arne hater ham at han er blitt trukket inn I drapssaken.

- Han hater meg som pesten. Han har en mulighet nå få has på meg for resten av livet. Aner dere i retten hvor sinnssykt vondt det er å bli beskyldt for en sak som er så alvorlig som dette her uten å ha gjort det?, spør Kjeldsen.

- Jeg synes det er veldig dårlig av Knut Arne å dra meg inn i dette, for å forsøke å få has på meg på den måten. Det har jeg vært jævla harm over siden jeg ble varetektsfengslet. Det var helt grotesk gjort.

På spørsmål fra dommeren om Kjeldsen tror Berit Thorstensen skulle få noe ut av å koble Kjeldsen til drapet svarer han at det vet han ikke.

- Hun er vel redd for å få en slags psykisk medvirkningsrolle, mener Kjeldsen.

- Derfor har hun vel hoppet på Knut Arnes forklaring fordi hun tror hun kommer bedre ut av det.

Knut Arne Thorstensen (34), Berit Thorstensen (52), Ronny Kjeldsen (43), Knut Keiko R. Kaasastul (32), Ole Kristian Bjørnsen (31) er alle tiltalt for å stå bak de grove drapene på den såkalte skrekkens gård.

Saken forventes å avsluttes 27. februar.