Investor Tor Arne Uppstrøm i 2002.  (Foto: Scanpix/SCANPIX)
Investor Tor Arne Uppstrøm i 2002. (Foto: Scanpix/SCANPIX)

Uppstrøm tvinges til å møte i retten

Den bedrageritiltalte finansmannen Tor Arne Uppstrøm er ikke så syk at han har gyldig fravær, og må møte i Bergen tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har dommeren slått fast etter at rettspsykiater Kjell Noreik la fram sin konklusjon i et lukket rettsmøte i går. Like før klokken 14 torsdag ettermiddag kom kjennelsen fra Bergen Tingrett.

Noreik har møtt Uppstrøm i London, og mener nordmannen ikke er syk nok til å ha gyldig fravær. Kjennelsen betyr at den alvorlige straffesaken skal fortsette i tingretten, med Uppstrøm tilstede.

- Oppfattes som normal

Noreiks konklusjon er i tråd med den rettspsykiatriske erklæringen som ble lagt fram da Uppstrøm uteble fra tingretten i 2007.

Den gang skrev den rettsoppnevnte psykiater Jofrid Nygaard:

«Ut fra dokumenter får en ikke inntrykk av at tiltalte er så dårlig at han ikke har kontroll over sine handlinger. Han er frivillig innlagt i sykehus i England, og selvmordstruslene han har kommet med oppfattes ikke å være på psykotisk grunnlag.»

Hun legger til:

«Han oppfattes i utgangspunktet som normal.»

Har uteblitt to ganger

Uppstrøm er tiltalt for økonomisk utroskap, grovt bedrageri og grovt underslag etter oppkjøpet av bergensverftet Mjellem & Karlsen i 2002. Strafferammen er seks års fengsel.

Mens Uppstrøms tidligere partner, Carl Fredrik Seim, ble dømt til fengsel i fem og et halvt år, har Uppstrøm uteblitt fra retten to ganger.

Begge gangene skal han ha vært innlagt ved det private sykehuset Capio Nightingale i London.

Men TV 2 har vist at Uppstrøm både har vært på handling, trening og spaserturer i tidsrommet han skal ha vært innlagt.

Uppstrøms engelske lege, dr. Jeremy Pfeffer, har gjennom to år hevdet overfor retten at Uppstrøm er for syk til å dra til Norge.

Les også: Uppstrøm shopper og lever fritt i London.