SLITER: Mange offentlige ansatte, blant annet i Nav, sliter med eget lovverk.  (Foto: TV 2)
SLITER: Mange offentlige ansatte, blant annet i Nav, sliter med eget lovverk. (Foto: TV 2)

20.500 flere arbeidsledige

Eksplosjon i arbeidsledigheten sammenlignet med januar 2008. Nye tall fra NAV idag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare i januar dette året økte ledigheten med 5500 personer. Nav frykter at ledigheten skal øke med 15.000 bare i løpet av måneden.

Den totale økningen av ledighet i 2008 er på hele 46 prosent.

Verste siden 1990-tallet

I januar var det registrert 65.200 arbeidsledige personer. Det utgjør 2,6 prosent av hele arbeidsstyrken i Norge, skriver NAV i en pressemelding.

Ifølge Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie må man tilbake til begynnelsen av 1990-tallet for å finne en tilsvarende nedgang.

Det er flest unge menn som rammes av arbeidsledigheten. I aldersgruppen for menn mellom 20 og 29 år var det en vekst på 86 prosent i januar. Til sammenligning hadde kvinner i samme aldersgruppe en økning i ledigheten på 25 prosent.

Sjekk hvor mange som er rammet i ditt fylke her.

Nedgang i alle yrkesgrupper

Den geografiske fordelingen av ledige viser sterkest økning i Vest-Agder, Oppland og Vestfold. Her var det en økning på 64 prosent. Rogaland samt Sogn og Fjordane slapp unna med minst ledighet. Her er det snakk om henholdsvis 1,7 og 1,8 prosent.

- Tallene for arbeidsløse i januar viser følgene av den internasjonale finanskrisen, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i en pressemelding.

Andersen påpeker at regjeringens krisepakke som ble lansert mandag er spesielt rettet mot bygg- og anleggsbransjen som er hardt rammet.

Industrisektoren opplevde den sterkeste nedgangen i antall arbeidsledige med 62 prosent. Likevel ble det registrert nedgang i alle yrkesgrupper. Minst nedgang var det i undervisningssektoren. Her er det bare 12 prosent færre stillinger enn januar 2008.