SVs Olav Gunnar Ballo med ny bok om sin datters selvmord. (Foto: Kyrre Lien)
SVs Olav Gunnar Ballo med ny bok om sin datters selvmord. (Foto: Kyrre Lien)

Tror blødninger kan stanses med religiøse vers

Stortingspolitiker Olav Gunnar Ballo (SV) tror at blødninger kan helberedes ved å fremsi et spesielt religiøst vers.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg til å være SV-representant på Stortinget, er Ballo også lege og påtroppende sjef for Rettsmedisinsk institutt.

Selv om mange av hans kollegaer er skeptiske, er ikke Ballo fremmed for at overnaturlige krefter og religiøse handlinger kan helbrede sykdom.

Til VG forteller Ballo i dag at en pasient fortalte ham hvordan man kan stanse blødninger ved å fremsi et vers.

- Pasienten fortalte meg at det skjer ved å fremsi en helt bestemt religiøs tekst. Du vil ikke finne den i Bibelen, men det var omtrent som en bønn. Han sa at mye av nøkkelen er å ikke fortelle verset til andre, så han ba meg om å lære verset utenat og kaste lappen. Det har jeg gjort. Han hadde åpenbart tillit til meg, fortalte Ballo.

Ville ikke blandet roller

Ballo understreker at han aldri ville utført religiøse handlinger i forbindelse med legerollen sin, og han ser heller ikke at han har de nødvendige egenskapene for overnaturlig helbredelse.

Men han tar sterk avstand fra Legeforeningens kritikk av helseminister Bjarne Håkon Hanssens positive erfaringer med hjelp fra Snåsamannen.

- På samme måte som det finnes radiobølger vi ikke kan se, hvorfor skulle det ikke finnes forbindelser mellom mennesker vi ikke kan se?

Ballo har imidlertid litt mer problemer me då tro at folk plutselig kan bli helbredet.

- Jeg har problemer med å tro at lamme plutselig kan gå, og at kreften fysisk blir fjernet fra folk. Men jeg tror at alvorlig syke kan oppleve å få forlenget livsløp av uforklarlige grunner, og på samspill mellom ulike krefter.

- Dytter troen sin på andre

Ballo møter sterk kritikk fra kollegaer innen helsevesenet. Professor i medisin, Per Brandtzæg ved Rikshospitalet, mener at Ballo burde holdt sine overbevisninger for seg selv. VG melder at Brandtzæg mener at en person i en offentlig rolle burde holdt seg for god til å fremme slike synspunkter.

Jan Mæhlen, patologiprofessor og seksjonsoverlege ved Ullevål universitetssykehus, støtter Brandtzæg:

- Uvitenskapelige utsagn, enten det kommer fra prester, sjamaner eller Snåsamannen, bør ikke være en legitim del av helsevesenet, sier Mæhlen til VG.