Geir Skeie verdensmester (Foto: Scanpix)
Geir Skeie verdensmester (Foto: Scanpix)

Geir er verdens beste kokk

Norske Geir Skeie ble onsdag kåret til verdens beste kokk. En drøm han har hatt i 15 år. Hør hva han sa i Wenches kjøkken torsdag morgen.

Geir Skeie gjorde drøm til virkelighet da han onsdag gikk helt til topps i Bocuse d' Or (VM i kokkekunst).

Se hele intervjuet i videovinduet øverst.

Daniel Boulud, Paul Bocuse og Fabrice Desvignes - dommere Bocuse d'Or 2009 (Foto: AP)
Daniel Boulud, Paul Bocuse og Fabrice Desvignes - dommere Bocuse d'Or 2009 (Foto: AP)

- Pulsen ble bare høyere og høyere, og det var veldig gøy da de ropte opp "Norvege", sa Skeie til programleder Signe Tynning og God morgen Norges Wenche Andersen da han var med på telefon fra Lyon i Frankrike.

- Og de norske supporterne var veldig bra hele dagen, sa en stolt Skeie.

- Jeg er veldig fornøyd, det er jo dette jeg har drømt om så lenge.

Alle de 500 nordmennene i Lyon var i ekstase og også kjæresten til Geir var tilstede under finalen.

4. nordmann som vinner Bocuse d'Or

Dette er fjerde gang en norsk kokk vinner i verdens fremste kokkekonkurranse. Bent Stiansen vant i 1993, Terje Ness i 1999 og Charles Tjessem i 2003.

Geir Skeie (Foto: Privat)
Geir Skeie (Foto: Privat)

12 porsjoner på fem timer

I år var det 24 påmeldte land som stilte med fullt team og en sjefskokk som skulle fronte det hele.

Hver deltaker måtte forberede 12 porsjoner med fisk- og kjøttretter på fem timer og 35 minutter.

Alle deltakerne fikk hvert sitt identiske, lille kjøkken som var formet som en kube og med vinduer slik at publikum hele tiden kunne se hva som skjedde.

Geir Skeie verdensmester (Foto: Scanpix)
Geir Skeie verdensmester (Foto: Scanpix)

- Beste jeg noengang har gjort

I fem og en halv time jobbet han og assistenten Adrian Løvold intenst for å vinne kokkenes VM.

- Dette er det beste jeg har gjort noen gang. Men plutselig var det bare to minutter igjen, og da ble jeg litt stresset, fortalte en tydelig sliten Skeie til NTB etter at han hadde levert varene.

Finalemenyene

Det ble konkurrert i to kategorier.

I første kategori, norsk sjømat, lagde Skeie og det norske teamet denne menyen:

white450x1
white450x1
Norsk torsk, harpeskjell og reker a la "Sandefjord"
- Torskefilet med røyket harpeskjell, torskemage og grønn ertekule (bilde)
- Norsk "Kabaret" med erter, reker og løk
- Rødbetkube med artisjokker og svarte trøfler
- Potet og purreløk med Vaktel-egg
- Riesling og pepperrot

SkeieMat1
SkeieMat1

Den andre retten var oksekjøtt og Skeie presenterte her:

Angus Abardeen a la "Sæterbø"
- Biffribber med andelever
- Mørbradbiff med svarte trøfler
- Oksehale med selleri
- Persillerot med spinad og glasert "ox cheek"
- Brunet løk-"pyramide"
- Potet, svart trøffel og beinmarg
- Biff med laurbærblad og persille

SkeieMat2
SkeieMat2