Fire psykiatere som unnlot å avverge overgrep mot en liten jente ble ikke straffeforfulgt. (Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2)
Fire psykiatere som unnlot å avverge overgrep mot en liten jente ble ikke straffeforfulgt. (Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2)

Politimann unnlot å etterforske - slapp straff

Overgrepssaken mot den lille jenta ble til slutt foreldet til jentas store fortvilelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En pedofil mann gikk selv til Sykehuset Innlandet og fortalte i alt fire psykiatere at han begikk overgrep mot en liten jente. Han ville ha hjelp til å stanse overgrepene. Men psykiaterne gjorde ingenting for å avverge overgrepene. De meldte ikke fra om saken til verken politi eller barnevern som de etter loven skulle ha gjort.

Overgrepene fortsatte

Overgrepene fikk dermed fortsette i over ett år før de ble stanset. Psykiaterne ble politianmeldt for å ha unnlatt å melde eller avverge - men saken ble liggende i skuffen til politijurist Joachim Sopp Onsrud i over ett år uten at det ble iverksatt etterforskning. Dermed slapp psykiaterne straffeforfølgelse fordi saken ble foreldet.

Den pedofile mannens advokat, Mette Yvonne Larsen anmeldte politijuristen til Spesialenheten for politisaker for grov uforstand i tjenesten. Og i dag kom spesialenhetens konklusjon. Sopp Onsrud går fri, han får kun kritikk

-Vi mener jo at det er uholdbart at anmeldelser er så lenge hos politiet at de blir foreldet før man får tatt stilling til dem, sier leder ved Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus til TV 2 Nyhetene.

Spesialenheten mener likevel at Sopp Onsrud ikke utviste grov uforstand i tjenesten ved å la saken ligge, fordi han hadde svært mange arbeidsoppgaver i politidistriktet.

- Er det nok til at han ikke har vist grov uforstand i tjenesten, det at han har hatt for mye å gjøre?

- Det vil være et moment innenfor en helhetsvurdering. Og vår vurdering er at det her må veie så vidt tungt at det ikke er grunnlag for noen straffereaksjon, konkluderer Presthus.

Spesialenheten kunne også ha gitt Vestoppland politidistrikt foretaksstraff for å ha unnlatt å etterforske psykiaterne før saken var foreldet, men også politidistriktet slipper straff.

Les hele spesialenhetens vedtak her.

Hard kritikk av spesialenheten

Men, selv om Vestoppland politidistrikt og politijuristen slipper straff får de likevel hard kritikk av spesialenheten. Politijuristen har tidligere beklaget sin håndtering av saken på TV 2, men i dag ønsker han ikke å kommentere Spesialenhetens konklusjon.

Den pedofile mannens advokat, Mette Yvonne Larsen, er skuffet men ikke overrasket over konklusjonen.

- Politimannen slapp fri og psykiaterne slapp fri. Jeg synes dette dessverre etterlater et bilde av at Spesialenheten er slik vi så for noen år siden. Man passer på hverandre, man ivaretar hverandre, og terskelen blir så høy at det blir nesten meningsløst å bruke tid på å sende sånne klager, mener Larsen.

Nok et slag for jenta

For den overgrepsutsatte jenta er henleggelsen av saken mot politijuristen nok et slag i en sak som har vært forferdelig vond og vanskelig for henne.

- Politimannen burde ikke hatt den jobben hvis han ikke klarer å gjøre den. Det er andre sitt liv det er snakk om, som han holder i sine hender, så han må jo gjøre jobben sin. Det er jo kjempeviktig, sier den 15 år gamle jenta til TV 2 Nyhetene.

(Se intervju med den overgrepsutsatte 15-åringen i videovinduet under:)

284873

Skuffet og fortvilet

Jenta er svært skuffet over spesialenhetens henleggelse av saken mot politijuristen.

- Jeg er kjempeskuffet. Jeg føler kanskje at det ikke hadde vært noen vits i å komme fram med dette i det hele tatt. For hele saken har påført meg veldig mye skade, sier hun.

Også jentas mor fortviler over spesialenhetens konklusjon

- Dette er en veldig alvorlig sak som har tatt veldig lang tid. Og dette viser at ingenting nytter. Jeg er veldig skuffet. Veldig såret og veldig skuffet, sier hun.

Frykter signaleffekten

Begge to frykter nå for signaleffekten det kan gi til både politi og overgrepsutsatte at politijuristen slapp unna med kritikk.

- Det gir et veldig dårlig signal. Når de fleste overgrepsutsatte gang på gang blir skuffet og opplever folk som ikke gjør jobben sin, da blir det nytteløst. Folk føler de ikke når fram og at de ikke betyr noe, sier 15-åringen.

- Det er ingen som skal føle det, spesielt ikke barn, sier hun.

Jentas onkel ble i høst dømt for overgrepene mot henne, saken ble anket og skal opp i Eidsivating lagmannsrett nå i mars.

15-åringen har mistet enhver tiltro til systemet etter behandlingen saken hennes har fått.