ispenger_red
ispenger_red

Banktoppene vil ikke fryse lederlønningene

Banksjefene synes det er urettferdig at det bare skal stilles krav til deres lønninger når staten spytter inn milliarder i krisepakker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bør regjeringen kreve at banksjefene fryser lønningene sine når den nye bank-krisepakken blir lagt frem? Eller er det urettferdig at det bare er banknæringen som må moderere seg? Skriv inn din mening nederst i artikkelen!

Forrige gang regjeringen la frem en bankpakke, da Kristin Halvorsen lånte ut det såkalte "gullkortet" til bankene, var det bare Fremskrittspartiet som ville at det også skulle knyttes restriksjoner til lederlønningene sammen med krisepakken.

Mandag 9. februar skal finansministeren etter planen legge frem en ny bankpakke, og nå er det politiske miljøet mer innstilt på at den skal inneholde restriksjoner i forhold til lønninger, opsjoner og bonuser til ledere.

- Dette kan "tasle" til den praktiske gjennomføringen av pakken, sa Terje Vareberg som er styreleder i Sparebankforeningen til DN på tirsdag.

Synes det er urettferdig

Banknæringen mener nemlig at siden denne bankpakken ikke primært er for bankene, men skal gjøre det lettere for bedriftene å få lån ved at den skal øke bankens kapasitet til å låne ut penger til næringslivet, er det urettferdig om bare banksjefene skal få krav rettet mot sine lønnsbetingelser.

- Det er absolutt ikke slik at landets sparebanksjefer velter seg i bonuser og opsjoner. Nå blir vi invitert på dugnad for å hjelpe næringslivet, da må moderasjonskravet gjelde overalt og ikke stoppe ved bankene, sa Vareberg til dagens VG.

Også Høyres finanspolitiske talsmann støtter bankenes syn i denne saken.

- Det viktige nå er å få bankene til å fungere. Gjør vi ikke det er det næringslivet det vil gå utover. Krever man at bankene skal fryse lønningene risikerer vi at banknæringen sier nei til pakken, sier Jan Tore Sanner fra Høyre og minner på at et nei fra bankene vil gå utover næringslivet.

- Lever i en annen verden

Per Østvold, leder for Norsk Transportarbeiderforbund, mener at det helt klart må legges inn restriksjoner til lederlønninger i bankpakken fra regjeringen.

- Det er nesten så jeg tror de befinner seg i en annen verden enn alle oss andre. Når de får svære gavepakker, får de finne seg i å bli stilt krav til, forteller han.

Og i motsetning til Høyres Jan Tore Sanner har han ikke tro på at restriksjoner i lederlønningene vil føre til at bankene trekker seg.

- De vil ta imot med jubel og glede, avslutter han.

Bør regjeringen kreve at banksjefene fryser lønningene sine når den nye bank-krisepakken blir lagt frem? Eller er det urettferdig at det bare er banknæringen som må moderere seg? Skriv inn din mening nederst i artikkelen!