Tid for hjem, program 3
Tid for hjem, program 3

Slik får du ditt eget utehus

Her kan du lese hvordan gjengen i «Tid for hjem» laget utehuset.

Designet

Kjersti bestemmer deg for at utehuset skal få leve sitt eget liv. I stedet for å tenke det som et minihus som ligner på selve huset og garasjen som står på tomten så skal det få sitt eget utrykk, veldig forskjellig fra de andre byggene.

Både tid og budsjett er ganske knapt, så man velger en enkel konstruksjon med tak som er høyt på den ene siden og lavt på den andre siden. Fronten skal være helt åpen slik at sommeren kan slippe inn, og man skal kunne lage mat på kjøkkenet samtidig som man har oppsyn med barn som leker utenfor.

Grunnflaten er på 35 kvadratmeter og Kjersti ønsker å dele området inn i soner samtidig som man beholder det åpent. Hun velger å la ulike nivåer i gulvet gjøre denne inndelingen. Det fremre nivået er høyest og skal fungere som "utenivået". Dette gulvet blir så til benkehøyde for sofadelen som plasseres i det bakre området.

Den fremre delen får et gjennomskinnelig tak for å videre fremheve inndelingen.

Ellers ønsker man at bygget skal fremstå som det det er,- ganske rustikt med enkle materialer og synlig stenderverk. Blikkfang blir en frittstående peis i rustfritt stål.

Arbeidet

Stenderverk blir satt opp, deretter limtredrager og taksperrer. Bygget får kledning og denne blir malt i samme farge som hovedhuset.

Taket blir dekket med kryssfiner på den bakre delen, deretter takpapp på oversiden. Den fremre delen får Jumbolite takplater, gjennomskinnelige plater av plast i sotet farge.

Deretter bygger vi bjelkelag for gulv og benker, et nivå for fremre gulv og sitteplasser, et lavere nivå for det bakre gulvet. Vi bruker vanlig trykkimpregnerte terrassebord til alt gulv. Som rygg til benken og skille mellom sofadel og framre del setter vi opp lameller av stendere.

Innvendige vegger blir lasert hvite, og baksiden av kledningsbordene får beholde sin røffe overflate.

Peisen

Peisen er en firkantet peisinnsats med front i rustfritt stål. Beregnet for å kunne benyttes i uterom.

Røykrøret har galvanisert stål finish og får lov til å være synlig. Selve peisen er så godt isolert at man faktisk kan kle den inn med tre om man ønsker. Vi kler med treverk under og på siden av peisen.

Kjøkkenet

Kjøkkenbenken er i rustfritt stål og ferdigkjøpt med oppvaskkum og blandebatteri. Beregnet på utebruk.

Sitteområdet

Vi får møbeltapetsereren til å sy sete og ryggputer i vanntett materiale. Kjersti velger 2 varme rødfarger, den ene tomat og den andre med litt mer rust i. Dette står fint til fargen i terrassebordene. Både rygg og seteputer er samme størrelse, så de kan flyttes rundt på og danderes på mange forskjellige måter. Tanken er at de skal kunne brukes både i "ute" og inneområdet.

Bordet bygger vi av restematerialer fra takbjelkene, hvitlaseres.

Belysning

Vi lager en dekorativ lysflate av glassbyggerstein og lysslynger. Glassbyggersteinene (røkfargede) blir limt sammen i en ramme, og lysslynger festet til baksiden.

I sofadelen har vi funnet bordlamper og stålamper som ser ut som innelamper, men som altså er beregnet for utebruk. De har fot i børstet stål og hvite skjermer.

På fremre del bruker vi store potter med lys i. Disse er av hvit plast, har lys i bunn og man kan ha planter i dem. Også beregnet for utebruk.

Ellers

Til slutt får den fremre delen en hengekøye og det pyntes med levende lys, blomster, rognebær og hvite saueskinn.