Innsatte skal bygge sine egne hus

Samtidig som de soner straffen, skal innsatte ved Bergen fengsel få bygge sine egne hus. Slik skal tilbakefallene reduseres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det unike prosjektet lar 60 innsatte ved fengselet bygge sitt eget hus mens de sitter inne. Når fengselsoppholdet er over, får de huset med seg til hjemkommunen, skriver Bergens Tidende.

– Et helt utrolig bra tilbud. Dette er virkelig noe jeg kunne tenke meg å være med på. Har du din egen bolig – en du selv har bygget – har du noe å kjempe for, sier Odd, som er 44 år gammel og har halvannet år igjen å sone i Bergen fengsel.

Direktør ved Bergen fengsel, Kjetil S. Evjen, liker tanken på å få de innsatte i egennyttig arbeid.

– Det er en stor forskjell på dem uten bolig, og dem som har noe å vende tilbake til. Det har vi sett gjennom alle år. Derfor er dette perfekt for målgruppen, sier Evjen.

Det er Husbanken, sammen med Kriminalomsorgen og kommunene i Stor-Bergen, som skal drive tiltaket.

Kommunene skal eie huset, og stiller tomt, grunnmur og hjelpeapparat til rådighet. Snekkeren får leie huset til kostpris – og mulighet til å kjøpe huset til rundt 1 million kroner.

– Jeg ville ikke hatt noe problem med å være med på å bygge moduler til mitt eget hus. For å si det slik: Det kryr jo av håndverkere og andre praktiske folk i fengselet. Det er jo ikke så mange advokater og kontorister hos oss, humrer Odd. (©NTB)