Irans president Mahmoud Ahmadinejad besøker Natanz, hvor uranium anrikes, 30 mil sør for hovedstaden Tehran.  (Foto: HO, © beh/jh/tlr/ma)
Irans president Mahmoud Ahmadinejad besøker Natanz, hvor uranium anrikes, 30 mil sør for hovedstaden Tehran. (Foto: HO, © beh/jh/tlr/ma)

Tror Iran kan lage a-bombe i 2009

Anerkjent forskingsinstitutt mener Iran vil ha nok anriket uranium i løpet av året.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge det anerkjente forskningsinstituttet International Institute for Strategic Studies (IISS) vil Iran ha nok anriket uranium til å lage kjernefysisk våpen i løpet av året.

Langdistanseraketter mot Israel

Men Mark Fitzpatrick ved instituttet understreker overfor Sky News at selv om Iran vil ha nok anriket uranium til å produsere en bombe, er det ikke sikkert at de vil gjøre det. Men IISS sår tvil rundt amerikansk etterretning som tidligere har slått fast at Iran stanset utviklingen for seks år siden. Hovedårsaken er landets stadige utvikling av langdistanseraketter for å nå Israel og andre mål langt unna.

LES UTDRAG FRA RAPPORTEN HER

Pisk og gulrot

Ifølge IISS må verdenssamfunnet ta i bruk både pisk og gulrot i videre arbeid med ledelsen i Teheran. Forskningsinstituttet anbefaler dialogsinitiativ, men også videreføring av sanksjoner.

- Flere institutter har kommet frem til det samme, men etterretningsbyråer er mer motvillige til å sette en tidsramme for utviklingen. Men som rapporten slår fast er det ikke det samme å ha anriket uranium som å bygge stridshoder, slår Tim Marshall, sjef for utenriksavdelingen i IISS fast.