GislassonOK
GislassonOK

Sosialdemokratene skal danne regjering på Island

Lederen for det sosialdemokratiske partiet på Island har fått i oppdrag å danne regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter møter med president Ragnar Grimsson, har han bedt Sosialdemokratenes leder Ingebjørg Solrun Gisladottir (bildet) om å danne en ny regjering, melder NTB.

RagnarOK
RagnarOK
Presidenten har også bedt om at Sosialdemokratene tar med Den venstregrønne bevegelsen i en mindretallsregjering.

Dermed er Geir Haardes konservative parti, som var størst ved valget i 2007, ute av regjeringslokalene.

Les mer: Regjeringen på Island går av.

Annonserte sin avgang

Det var i går at statsminister Geir Haarde opplyste at koalisjonsregjeringen mellom Sosialdemokratene og det konservative partiet ikke kun fortsette samarbeidet.

JohannaOK
JohannaOK
Grunnen var at Sosialdemokratene hadde krevd at Johanna Sigurdsdottir fra Sosialdemokratene tok over statsministerposten, siden de mente at det konservative paritet ikke hadde tillit blant befolkningen.

Han annonserte da at han gikk av som statsminister, men beklaget samtidig at regjeringen måtte bli oppløst, siden det etter hans mening ikke ville hjelpe på situasjonen.

Nyvalg i mai

Haarde uttalte i går at en nasjonal samlingsregjering med det konservative partiet i lederstolen ville være den beste løsningen for landet. Nå blir ikke hans ønske hørt.

Forrige fredag lovet han at det skal holdes nyvalg den niende mai i år. Hvis Sosialdemokratene klarer å danne en mindretallsregjering, vil denne i så fall styre landet fram til valget.