Sult Etiopia (Foto: EPA/SCANPIX)
Sult Etiopia (Foto: EPA/SCANPIX)

En milliard mennesker sulter

UNICEF slår alarm og ber om mer penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kriger, høye matvare priser og klimakriser gjør at nesten en milliard mennesker i verden sulter, en økning på 100 millioner på bare ett år.

Halvparten av disse er barn, og tirsdag sendte FNs barnefond UNICEF ut en appell til verdens rike land om å gi 1 milliard dollar, eller 6,7 milliarder kroner, til barn i katastrofeområder i 36 land.

– Den underliggende årsaken til høy barnedødelighet, mødredødelighet, dårlige resultater på skolen og svekket utviklingspotensial er underernæring. Mange steder har matprisene økt med 50
prosent. Hvordan en da skal overleve på 1 dollar om dagen er uforståelig, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Kjersti Fløgstad til NTB.

Enorm økning i Afrika

I fjor økte antallet som sulter fra 850 millioner til 950 millioner. Det er det østlige og sørlige Afrika som har den dårligste utviklingen. Behovet for nødhjelp i Somalia, Uganda og Zimbabwe har doblet seg.

Illustrasjonsbilde (Foto: SCANPIX)
Illustrasjonsbilde (Foto: SCANPIX)

Problemer med økte matvarepriser

I tillegg til de høye matvareprisene, truer også klimakrisen verdens barn. I 2007 skyldes over halvparten av krisene for barn naturkatastrofer. Jordskjelv i Pakistan og Kina, syklonen i Burma og de verste tropiske stormene noen gang i Karibia rammer kvinner og barn hardt.

De landene med størst behov for hjelp er Sudan, med behov for over 1 milliard kroner, og Kongo med behov over 800 millioner kroner. Zimbabwe har behov for 620 millioner, mens Somalia trenger 560 millioner kroner. (©NTB)