Atomkraftverk ved Sellefield. (Foto: SABINE VIELMO/Greenpeace/AP/SCANPIX)
Atomkraftverk ved Sellefield. (Foto: SABINE VIELMO/Greenpeace/AP/SCANPIX)

Åpner for nytt atomkraftverk i Sellafield

Britiske myndigheter planlegger flere nye atomkraftverk. Ett av dem kan komme i omstridte Sellafield.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist fredag sendte britiske myndigheter ut meldingen om at Sellafield trolig blir med som lokaliseringsalternativ for ett av de nye kraftverkene.

Bekymring

I norske miljøkretser skaper meldingen bekymring, blant annet for at dette skal forlenge levetiden til det omstridte gjenvinningsanlegget på Sellafield (THORP), skriver aftenbladet.no.

- Dersom det bygges nye atomkraftverk vil det bli skapt mer avfall, noe som på sikt åpner veien for mer bruk av THORP, sier Bellonas atomfysiker Nils Bøhmer. Han sier lanseringen av Sellafield kom overraskende.

Bellona mener britene må finne bedre måter enn gjenvinningsanlegg for å håndtere atomavfall når de nå trapper opp aktiviteten på området.

På hugget

Miljøpolitisk talsmann Gunnar Kvassheim i Venstre var sentral i arbeidet med å få Sellafield til å stanse utslippene av det radioaktive stoffet technetium i 2004. Han mener denne nyheten viser at norske myndigheter må være på hogget når det gjelder Sellafield.

- Jeg kommer til å snakke med både miljøvernministeren og statsministeren om dette. De må benytte enhver anledning til å sette denne problematikken på dagsorden når de er i kontakt med britiske myndigheter.

Ekspedisjonssjef Hæge Andenæs i Miljøverndepartementet sier de avventer den videre dialogen med britiske myndigheter. (©NTB)