FOR MYE: Nordmenn spiser smertestillende som aldri før.  (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)
FOR MYE: Nordmenn spiser smertestillende som aldri før. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)

Vi tåler stadig mindre smerte

Salget av smertestillende midler setter stadig nye rekorder. Legemiddelverket mener mange av oss tyr til piller for raskt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange nordmenn går på apoteket eller i butikken når vi får vondt eller føler annet ubehag.

I fjor ble det solgt 148,5 millioner definerte døgndoser av smertestillende medikamenter. Det er nesten 5 millioner mer enn året før, skriver Dagsavisen.

- Ikke vikinger lenger

I fjor brukte hver nordmann 43 tabletter på 500 milligram, og overlege Steinar Madsen i Legemiddelverket mener noe av økningen skyldes at samfunnet stiller strengere krav til å møte opp på skole og jobb, samtidig som nordmenns smerteterskel er blitt lavere.

- Vi tåler mindre smerte enn før og er nok ikke vikinger lenger, sier Madsen.

Flere eldre

Bare i 2008 brukte nordmenn over 17 milliarder kroner på medisiner. Apotekerforeningen er skeptiske til økningen, men mener det er én naturlig som spiller inn.

- Vi får stadig flere eldre i Norge, og det er en kjent sak at eldre bruker mer legemidler enn yngre. Så alder er én, og antakelig viktig faktor her, sier administrerende direktør i Apotekforeningen Kai Finsnes til TV 2.

- Må studere nærmere

Finsnes mener vi bør være kritiske til det økte forbruket, og tror mer forskning kunne gitt svar.

- Jeg kunne godt tenkt meg mer forskning på dette området. Antakelig vil vi se at vi på noen sykdomsområder bruker for lite legemidler, mens man kanskje bruker for mye på andre. Dette må vi studere nærmere, sier direktøren.

Oslo på bunn

I tallene som Apotekforeningen legger fram tirsdag kan en lese at legemiddelforbruket er høyest i Hedmark og Østfold, mens Oslo er på bunn. Dette kan ifølge Apotekforeningen forklares med alderssammensetningen i fylkene.

(©NTB/tv2nyhetene.no)