Jens Stoltenberg (Foto: Lise Åserud)
Jens Stoltenberg (Foto: Lise Åserud)

Stoltenberg: - Veldig treffsikkert

Statsministeren mener usikkerheten ikke knytter seg til regjeringens tiltak, men til hva som skjer ellers i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jens Stoltenberg mener tilakene i krisepakken er treffsikre.

Hva mener du om krisepakka? Si din mening nederst i artikkelen

- Det gir arbeidsplasser i bygg- og anleggsnæringen. Vi gir store målrettede skattelettelser og veldig mange andre ting som virker for norske bedrifter. Det gir også en dobbel gevinst, for vi pusser opp skoler og vedlikeholder veier. Slik får vi i gang aktiviteten i norsk økonomi, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetskanalen.

- Stillaser vil være et kjennetegn på denne regjeringens politikk, la statsministeren til under pressekonferansen fra regjeringskvartalet mandag ettermiddag.

DIREKTE NÅ: Følg TV 2s livedekning av krisepakken her

Internasjonal uro

Usikkerheten nå knytter seg til hvordan konjunkturene svinger internasjonalt, sier Stoltenberg.

- Før jul anslo OECD at våre viktigste handelspartnere ville ha 1,5 prosents vekst. Nå anslår de 1,5 prosent minus. Den usikkerheten kan vi ikke gjøre noe med, men det vi kan gjøre, er å iverksette tiltak som møter det at vi nå rammes av en internasjonal krise.

Opposisjonen har etterlyst flere tiltak rettet mot eksportindustrien i krisepakken, og mener regjeringen favoriserer offentlig sektor. Stoltenberg mener tiltakene treffer både eksportbedrifter og andre bedrifter.

- Det viktigste av alt, lavere rente, treffer eksportindustrien. Bedringene i permitteringsreglene treffer eksportindustrien. Regjeringen tar nå kostnadene fram til 42 uker. Det er nesten et år, poengterer statsministeren.

Flere ledighetstiltak

Regjeringen mener at sysselsettingseffekten av pakken som ble presentert mandag, vil omfatte 15.000 personer. Det er ikke nok til å stoppe den forventede økningen i ledigheten. Stoltenberg svarer at det vil komme andre tiltak for å bøte på den stigende ledigheten.

- For eksempel kommer det tiltak innenfor arbeidsmarkedsetaten. I denne beregningen er det heller ikke regnet med effekten av lavere rente, så det er mange tiltak over lang tid. Det vi nå gjør på budsjettets utgiftsside, gir omtrent 15.000 plasser, men det er mye mer som foreslås og som kommer.

- Offentlig satsing fremmer private bedrifter

Under pressekonferansen sa statsministeren at regjeringen ikke kan legge fram tiltak som redder enkeltbedrifter, og at det vil bli nedbygging og nedbemanning i en del bedrifter. Dette gjelder spesielt de som selger til utlandet.

- Det vi kan gjøre, er å legge til rette og lage bedre vilkår for private norske bedrifter, sa Stoltenberg, og slo samtidig tilbake mot kritikere som mener at pakken retter seg i for stor grad mot offentlig sektor:

- Vi bruker offentlig sektor til å fremme og styrke norske private bedrifter.