Dystre tall for 2009

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) frykter at arbeidsledigheten vil komme opp i 4 prosent mot slutten av året. Norge vil trolig få nullvekst i 2009, viser nye anslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under presentasjonen av regjeringens tiltakspakke la Halvorsen fram de siste økonomiske anslagene for kriseåret 2009. Hun understreket at tallene er beheftet med stor usikkerhet.

– Norge vil i 2009 oppleve et kraftig omslag, og det ligger an til nullvekst i økonomien, sa Halvorsen. Situasjonen hos Norges nærmeste handelspartnere er dog verre, med en nedgang i økonomien på 1,5 prosent.

Anslaget for 2009 var i høst en ledighet på 2,75 prosent, men gjennomsnittet for 2009 er nå satt til 3,5 prosent, med en økning opp mot 4 prosent ved slutten av året. Ledigheten i EU vil ventelig komme opp i 8-9 prosent i år.

Regjeringens samlede tiltak gir en økonomisk impuls på 2,3 prosent, vesentlig høyere enn målsettingen på 1,5 prosent for euroområdet.

– Dette er meget kraftig medisin i et land som tross alt ligger godt an i forhold til sine naboer, sa finansministeren.

Hun viste til at den såkalte handlingsregelen for bruk av oljepenger er en tøyelig ordning. I budsjettet for 2009 legges det derfor opp til en bruk på 5,2 prosent, mot i 4 prosent i et «normalår». I vekståret 2007 var bruken på 3,3 prosent. (©NTB)