fosfor_680
fosfor_680

Så barna brenne til døde

Israels bruk av hvitt fosfor har gjort store skader på barn i Gaza.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(FOTO: Aage Aune/ TV 2)

I en seng på Shifa sykehuset i Gaza By, ligger Saba Halima. Kvinnen i begynnelsen av 40-årene er sterkt forbrent på høyre side av kroppen. Hele armen er dekket av bandasjer. Den armen som holdt minstejenta på litt over ett år da israelerne skjøt en fosforgranat inn gjennom taket på Halima-familiens hus.

Israel innrømmer fosforbruk

Den israelske hæren innrømmer at de brukte ammunisjon med hvitt fosfor under bombingen av Gaza. Dokumentasjonen er overveldende. Vi er mange journalister som har vært vitner til fosforbombingen, og leger ved Gazas sykehus bekrefter at de har tatt imot pasienter med brannskader fra fosfor. Nå skal israelerne selv granske påstander om at ammunisjonen ble brukt ulovlig. Det er forbudt å bruke fosforammunisjon mot mennesker. Ved flere anledninger skjøt israelerne fosforgranater mot sivile mål.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Petter Eide, sier at fosfor ble brukt under et angrep mot en FN-skole i Beit Lahie helt nord på Gazastripen 17. januar.

-Det føyer seg inn i rekken av mange, mange andre anklager om krigsforbrytelser, sier Eide til TV 2.

Eide kom til Gazastripen søndag for å danne seg et bilde av behovet for hjelp etter krigen.

- Mamma jeg brenner

I midten av januar skjøt israelerne en fosforgranat mot et boligområde i Beit Hanoun. Artillerigranaten sprengte seg vei gjennom betongtaket før den eksploderte og sendte mengder av brennende fosfor inn i leiligheten der Saba Halim sto med den minste jenta på armen. Jentungen brant i hjel. TV 2 har sett bilder av den forkullede lille kroppen. Armer og bein var brent vekk. Resten var bare en ugjenkjennelig klump. Bildene er langt over grensen for hva vi vil publisere, men de finnes. Som bevis for en krigsforbrytelse.

Fire av Sabas barn og mannen døde foran henne. Til TV 2 forteller hun hvordan ett av barna og mannen døde momentant. To av barna brant i hjel, mens moren sto hjelpeløs og så på.

-Mamma jeg brenner, skrek den ene gutten før han ropte på Gud, og døde.

Ekstreme brannskader

Det er lov å bruke fosfor for å legge et røykteppe mellom egne og fiendens soldater, men internasjonale konvensjoner forbyr altså bruk av denne typen ammunisjon mot mennesker. På Gazastripen ble sivile rammet.

-All våpenbruk mot sivilbefolkningen i krig er ulovlig, men hvitt fosfor er ekstra brutalt fordi det legger igjen sånne ekstreme brannskader som knapt noe annet våpen gjør, forteller Eide.

Det gjør det ikke mer ulovlig, men det gjør det bare mer grusomt.