Obama går i gang med økonomisk gjenreisning

Barack Obama tar fatt på den vanskelige oppgaven med å gjenreise USAs økonomi. Han tror hans stimuleringspakke på 825 milliarder dollar vil bli vedtatt i Kongressen innen midten av februar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nytiltrådte presidenten skulle lørdag møte sine økonomiske rådgivere for å drøfte budsjettpolitikk. Ifølge en talsmann er Obama villig til å høre på innspill og innvendinger fra det republikanske opposisjonspartiet, som mener stimuleringspakken blir for dyr.

Obama advarer sine landsmenn om at det ikke finnes noen kjapp løsning på problemene, men sier at hvis politikerne løfter i flokk, kan økonomien settes tilbake på sporet.

– Vi må opptre som samfunnsborgere mer enn partipolitikere, framholder han.

Den republikanske politikeren John Boehner sa at møtet hadde vært nyttig, men stilte seg likevel tvilende til om de foreslåtte tiltakene vil virke etter hensikten.

– Jeg er bekymret over størrelsen på pakken og for enkelte av tiltakene den omfatter, framholdt han.

Blant republikanernes hovedinnvendinger er at de fleste av tiltakene i krisepakken er langsiktige så vel som dyre. De vil neppe gi noe raskt bidrag til å sparke økonomien i gang igjen, blir det sagt.

President Obama har advart om at arbeidsløsheten i USA kan komme opp i et tosifret antall prosenter, hvis ikke politikerne tar tak i utviklingen. Han antyder samtidig at hans stimuleringspakke kan bidra til å skape mellom tre og fire millioner nye arbeidsplasser.

Han ønsker blant annet å fordoble USAs produksjon av strøm fra energikilder som vind, solstråling og biodrivstoff, samt gi landet et helt nytt nett av høyspentledninger. I tillegg skal store deler av annen infrastruktur fornyes, og 10.000 skoler pusses opp. (©NTB)