Odd Bjørn Hjelmeseth  (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Odd Bjørn Hjelmeseth (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Hjelmeset gikk seg til VM

En skuffende sjetteplass til tross, så ble Odd-Bjørn Hjelmeset beste nordmann, og fikk VM-billett på direkten etter målgang.

Otepää (TV 2 Sporten): Han kjempet om en av de to siste plassene på VM laget til 15 kilometer klassisk, derfor var det en lettet Hjelmeset som gikk i mål på skistadion i Otepää.

- Jeg føler det blir bedre og bedre for hver dag som går. Og nå gleder jeg meg mer og mer til VM som er det store målet. Nå er plassen endelig klar, så da har jeg en mulighet til å nå målet om gull i VM, sier Hjelmeset til TV2 Sporten.

- Ikke redd
Etter en tung sesongstart var VM-billetten til Hjelmeset i fare før dagens renn.

- Jeg har håpet å nå målet om VM, men ikke vært redd for ikke å greie det. Og selv om dere har snakket om at jeg har hatt press på meg, så er ikke det større enn presset jeg har lagt på meg selv.

- Såpass sjøltillit må man ha når man nærmer seg 40 år?

- Ja, he, he, du kan tenke deg hvordan det blir når jeg nærmere meg 50, ler Hjelmeset.

At han var drøye 20 sekunder bak vinneren Lukas Bauer som beste nordmann, virker ikke avskrekkende på veteranen med tanke på VM.

- Nei, vi har hatt en del uflaks så langt i sesongen. Jeg har vært syk, det samme har Martin Sundby vært, og Eldar Rønning har vært litt opp og ned i formen, men fram mot VM vil vi være med å kjempe. Jeg var hakket bedre i helga enn i NM forrige helg. Og nå har jeg en måned til å pusse på formen, så det skal nok gå bra.

- For dårlig
Landslagstrener Morten Aa Djupvik, var fornøyd med løpet til Odd-Bjørn Hjelmeset, men ikke med de norske resultatene.

- Nei, det er for dårlig ikke å være på pallen. Det skal vi være i et klassisk renn, slår han fast.

Like kategorisk er han på at Hjelmeset går 15 kilometeren i VM.

- Ja, nå er tre mann klare for laget, Odd-Bjørn er tredjemann, sammen med Johnsrud Sundby og Rønning. Den siste plassen venter vi med til etter neste helgs løp i Rybinsk. Vi må se an hvordan vi komplimenterer troppen, ut fra resultatene i jaktstart.

- Ikke bra nok
Det betyr at verken Anders Aukland eller Jens Arne Svartedal neppe kommer VM. Svartedal er helt sikker på at han nå blir vraket etter 21.plassen i de estiske skoger.

- Ja, plassen røyk nok i dag. Jeg hadde en god mulighet, men den tok jeg ikke vare på, sier Svartedal til TV2 Sporten.

Heller ikke Anders Aukland tror hans 14.plass holder til VM-plass. Selv om han i samtlige renn har vært fjerde beste nordmann på 15 kilometer klassisk.

- Jeg tror ikke det holder. Skulle gjerne gått fortere her i dag, men følte ikke at jeg hadde det siste råe giret, sier en skuffet Aukland.

Morten Aa Djupvik vil likevel ikke helt utelukke verken Svartdal eller Aukland på VM-laget.

- Jeg kan ikke si at de er helt ute. Plasseringene i dag holder selvsagt ikke, men begge er anvendelige løpere. Aukland er aktuell som en fjerdemann både på klassisk-laget, og jaktstarten. Og Jens vant NM, og er en anvendelig løper. De kan få leve i spenning ei uke til.