Statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen ( til høyre)  og samferdselsminister Liv Signe Navarsete har ikke et godt år å vise tilbake til. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen ( til høyre) og samferdselsminister Liv Signe Navarsete har ikke et godt år å vise tilbake til. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Regjeringen lanserer skattekreditt

Regjeringen går med på å la kriseutsatte bedrifter vente med å betale skatt til det blir bedre tider. Skatteforskyvningen er et av grepene når regjeringen legger fram den nye krisepakken mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finanskrisen fører trolig til underskudd i mange bedrifter i 2008. Regjeringen vil derfor gi skattekreditt slik at bedrifter får mulighet til å låne tidligere innbetalt skatt, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Først når krisen er over vil denne skatteregningen forfalle til betaling. Også de borgerlige partiene har gått inn for skattejustering.

Bedriftene vil få mulighet til å skyve på skatten i ett til to år.

– Det dreier seg altså om å betale mer skatt i en høykonjunktur enn i en lavkonjunktur. På den måten kan vi hindre at levedyktige bedrifter går over ende i en nedgangstid, sier toppsjefen i bransjeforeningen Norsk Industri, Stein Lier Hansen.

Lier Hansen tar til orde for en ordning med tilbakeføring av underskudd og blir bønnhørt av regjeringen.

Staten vil trolig tape et par milliarder rentekroner på skatteutsettelsen, som på den annen side vil bedre likviditeten for kriserammede bedrifter.

I tillegg vil regjeringen øke satsene for avskrivninger på maskiner, utstyr og lokaler. Industrien har krevd at vilkårene blir like gode i Norge som hos våre viktigste konkurrentland i Europa. Videre blir regelverket for permittering justert i tråd med ønskene som spesielt er kommet fra fagbevegelsen. (©NTB)