Justispolitikere vil se på våpenrutiner

Flere av medlemmene i Stortingets justiskomité ønsker en gjennomgang av politiets våpenrutiner etter drapet i Tromsø fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 53 år gammel politimann drepte sin tidligere samboer fredag morgen før han rettet våpenet mot seg selv. Mannen brukte et tjenestevåpen som han hadde hentet ut fra en kollegas våpenkoffert i politiets våpenlager.

Høyres André Oktay Dahl i justiskomiteen sier politiets system for våpenbruk bør vurderes etter drapet.

– Det aktualiserer jo at man får en gjennomgang av utleveringspraksis og ikke minst hvordan man følger opp mennesker som kanskje er i ferd med å bikke over, sier han til NRK.

Politiet kan ikke bære våpen til daglig, men har tilgang til innelåste våpen.

– Jeg er ikke trygg på at man har gode nok rutiner for å fange opp mennesker som er i ferd med å virkelig havne utpå, legger han til.

Leder i justiskomiteen, Anne Marit Bjørnflaten (Ap) sier det er vanskelig å lage et system hvor man kan sikre seg helt mot at politi misbruker våpen. Hun viser til at Spesialenheten for politisaker først skal se på saken.

– Men vi er nødt til å se om vi har gode nok rutiner for hvordan våpenbruken håndteres, samtidig som vi må sikre at politiet har lett tilgang på våpen når akutte situasjoner oppstår, sier hun.

Nestleder i justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen (Frp), mener imidlertid at dagens rutiner er gode nok. (©NTB)