Politiinspekstør Einar Sparboe Lysnes Troms politidistrikt
Politiinspekstør Einar Sparboe Lysnes Troms politidistrikt

- Kan ikke se at reglene er brutt

Tromsø-politiets våpenrutiner granskes etter det tragiske drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spesialenheten for politisaker vil etterforske hvordan polititjenestemannen som drepte sin ekssamboer, fikk tilgang til et tjenestevåpen.

Les også: Gransker Tromsø-politiets våpenrutiner

Var oppsatt med våpen

Det er på det rene at drapsmannen tok en kollegas tjenestevåpen fra våpensafen. Politiinspekstør Einar Sparboe Lysnes sier til TV 2 Nyhetskanalen at politimannen var oppsatt med våpen og derfor hadde ordinær tilgang til våpensafen.

- Alle tjenestemenn som er oppsatt og godkjent med våpen, vil måtte ha tilgang til skytevåpen ettersom vi skal kunne bevæpne oss raskt ved behov, sier Lysnes.

- Vi har et regeleverk og vi har rutiner, og så langt kan vi ikke se at det er brudd på våre regler, men dette er naturlige spørsmål å stille og som må besvares. Spesialenheten for politisaker er også koblet inn, og dette er en av de tingene som etterforskes.

Pistol

Over helgen drar etterforskere fra spesialenheten i Trondheim til Tromsø for å starte undersøkelsene. De vil, etter det TV 2 erfarer, forsøke å finne ut om drapsmannen har oppbevart tjenestevåpenet hjemme eller om han hentet det ut like før den tragiske hendelsen.

Lysnes sier at drapsvåpenet er en pistol av typen Heckler & Koch. Dette er et ordinært tjenestevåpen som politiet er satt opp med.

Heckler & Koch P30
Heckler & Koch P30

Pistolen ble tatt i bruk av norsk politi i 2008 og erstattet Smith & Wesson-revolvere. Det tyske våpenet er en halvautomatisk pistol med 9 mm kaliber.

Politikilder opplyser til TV 2 at våpenet er meget anerkjent og betraktes som en «Mercedes» innen våpenkretser.