blindgutt
blindgutt

«Ser» med tunga

Møt en fjortenåring som takler sin funksjonshemming usedvanlig bra.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han suser rundt på skateboard, spiller basketball og har ikke noe problem med å unngå gatelamper og parkerte biler. Hvorfor? Ben Underwood har utviklet en utrolig lydteknikk som minner om flaggermusenes! Teknikken har det kreative gutten utviklet selv. Han fornemmer omgivelsene og lokaliserer alle objekter ved å lage en rekke klikkende lyder med tungen sin.

Utrolig lydhør klarer han å oppfatte ekkoet idet det slår tilbake fra overflatene rundt ham, et ekko neppe noen av oss andre klarer å oppfatte, enn si analysere! Mykt ekko betyr metalloverflater. Kompakt ekko betyr treflater. Skarpt ekko viser at noe er i glass. Han klarer også å lytte seg til hvor langt unna ekkoet er.

Teknikken kalles ekkolokalisering. Den brukes i høyt utviklet form av både flaggermus og delfiner. I løpet av programmet vil 14-åringens teknikk bli gransket og testet. Hvordan har Ben klart å lære seg dette? Han har vært blind siden han var tre år gammel og mistet begge øynene som følge av kreft på netthinnen. Moren Aquanetta (42) har alltid fortalt Ben at han kan lære å gjøre alt han ønsker.

Da han mistet øynene sine, fortalte hun sin lille sønn: - Du kan se meg med hendene dine, du kan se meg med nesen din og du kan se meg med ørene dine. Hun har aldri latt ham oppfatte seg selv som funksjonshemmet. Hun kjempet for at han ikke skulle trenge å bruke en hvit blindestav og for at han skulle få gå på en normal skole.

Som enhver annen 14 år gammel gutt er Ben opptatt av musikk, skateboarding og jenter. Men livet hans vil forandre seg. For tiden er han i en trygg posisjon - han har familien sin, vennene sine og et velkjent og trygt lokalsamfunn rundt seg. I likhet med andre ungdommer ønsker også Ben større uavhengighet, men han blir skremt ved tanken på den dagen han forlater hjemmet sitt for å begynne på college.

«Gutten som ser uten øyne» på TVNorge lørdag kl. 20.00

Se også:

«Makedonia-Norge» på TV 2 lørdag kl. 15.25

«Melodi Grand Prix 2009» på NRK1 lørdag kl. 19.55

«Prosjekt X» på TV 2 lørdag kl. 20.00

«Brothers & Sisters» på TV 2 Zebra kl. 22.15