Pacquaio De La Hoya (Foto: Ethan Miller, © em/dxi)
Pacquaio De La Hoya (Foto: Ethan Miller, © em/dxi)

Kåret til årets bokser igjen

Manny «Pacman» Pacquiao høstet prisen for annen gang på tre år.

At Manny Pacquiao (30) er kongen på haugen innen proffboksing ble nok en gang bekreftet da det anerkjente boksebladet Ring Magazine nylig kåret filippineren til årets bokser 2008.

I egen klasse
30-åringen sørget for å skrive boksehistorie i året som gikk da han markerte seg i tre forskjellige vektklasser.

Den filippinske superstjernen åpnet fjorårets serie med bragder ved først å slå meksikanske Juan Manuel Marquez om den lineære VM-tittelen i super-fjærvekt (59 kilo) i mars.

Seieren over Marquez - som er rangert hakk i hæl bak Pacquiao på sportens såkalte «pound for pound» ranking (dvs. beste boksere uansett vektklasse) - ble fulgt opp i juni da han avla en visitt i lettvektklassen (61,3 kilo) og slo ut den topprangerte WBC-mesteren David Diaz.

I desember hoppet Paquiao opp ytterligere to vektklasser og gikk til kamp mot Oscar De La Hoya i weltervekt (66,8 kilo).
I en kamp som mange av sportens eksperter mente ville bli en mismatch på grunn av forskjellen i størrelse mellom boksere, gjorde Pacquiao alle spådommer til skamme da han som 2-1 underdog sørget for å totalt utklasse den amerikanske helten.

Sjelden vare
Det var med seieren over De La Hoya at Pacquiao ble en opplagt vinnerkandidat til årets bokser 2008.
En må nemlig helt tilbake til slutten av 1930-årene for å finne forrige gang en bokser markerte seg så kraftig i tre vektklasser i løpet av så kort tid.
Den gang var det amerikanske Henry Armstrong, som vant VM-titlene i vektklassene fjærvekt, lettvekt og weltervekt i løpet av en ti måneders periode i 1937-38.

- Manny Pacquiao er dagens Henry Armstrong, konkluderer Ring Magazines ekspertpanel i sin vurdering av «Pacman» .

Boksebladet kåret også Pacquiao til årets bokser i 2006.
Han er så langt den eneste asiatiske proffbokseren som har vunnet prisen siden bladet startet prisutdelingen i 1928.

Blodbad ble beste kamp
I kategorien årets kamp ble det - som i 2007 - de meksikanske super-bantamvekterne Israel Vazquez og Rafael Marquez som stakk av med prisen.

Erkerivalens tredje kamp mot hverandre fant sted i mars og ble i likhet med parets to foregående oppgjør umiddelbart hyllet som en klassiker.
Parets «rubbermatch» (tie-breaker kamp, de hadde vunnet ett oppgjør hver) inneholdt også det som ble utnevnt til årets beste runde.

Hverken Vazquez eller Marquez har vært i ringen etter deres siste blodbad, men begge ventes å snøre på seg hanskene igjen i 2009.

Skrell og smell
Ring Magazine mener også at Bernard Hopkins sto for årets skrell da han beseiret den regjerende mellomvektsmesteren Kelly Pavlik over tolv runder i Atlantic City sist oktober.

Det er ikke så mye resultatet i seg selv som var så sjokkerende, men faktumet at en 43-åring var i stand til og så grundig utklasse det mange anså for å være en av sportens beste utøvere.
Den 26-årige Pavlik var en 3-1 favoritt over den gamle mesteren før kampen, men vant knapt en eneste runde på dommerkortene.

Vitali Klitsjko (Foto: SERGEY DOLZHENKO, © SD LB)
Vitali Klitsjko (Foto: SERGEY DOLZHENKO, © SD LB)

2008 var heller ikke et særlig godt år for den colombianske knockoutkongen Edison Miranda.
Publikumsfavoritten ble brutalt slått ut på sin adopterte hjemmebane da han møtte armenske Arthur Abraham i juni, men hadde før den tid allerede levert det som er kåret til årets knockout.

Den 11. januar 2008 gjorde Miranda kort prosess av Derrick Banks og sendte amerikaneren gjennom repene i tredje runde.

Tilbake for fullt
I den siste av de seks hovedkategoriene var vinneren tungvekteren Vitali Klitsjko.

Den store ukraineren hadde vært borte fra proffringen i nesten fire år da han kom tilbake og utbokset den nummer to rangerte Samuel Peter på forbløffende enkelt vis i Berlin sist oktober.

Ingen var da i tvil om at det var Klitsjko som ville vinne prisen for årets comeback 2008.

Klitsjko forsvarer WBC-beltet han tok fra Peter mot cubaneren Juan Carlos Gomez den 21. mars.

Hopkins-Pavlik4 (Foto: JEFF ZELEVANSKY, © jz/stf)
Hopkins-Pavlik4 (Foto: JEFF ZELEVANSKY, © jz/stf)