Baugen fra SS Norway selges på auksjon

Den fire tonn tunge baugen fra cruiseskipet SS Norway skal selges på auksjon i Paris. Baugpartiet går under hammeren i Paris 8. februar, sammen med andre gjenstander fra fartøyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble baugen fraktet gjennom Paris' gater og manøvrert på plass på gårdsplassen utenfor auksjonshuset Artcurial i den franske hovedstaden. Transporten vakte oppsikt da den beveget seg langs paradegata Champs-Élysées.

Norway het opprinnelig France, og ble bygget ved et fransk verft i årene fra 1957 til 1962. Det gikk til å begynne med i rutefart mellom Europa og USA, men ble i 1979 solgt til Knut Klosters rederi Norwegian Cruise Line og omdøpt til Norway.

I mars 2004 ble skipet tatt ut av drift, og i 2006 tauet til Alang i India for opphogging. Opphoggingsprosjektet skapte sterk strid, fordi fartøyet inneholdt store menger asbest, et kreftfremkallende stoff som var vanlig som isolasjonsmateriale da skipet ble bygd.

SS Norway var 316 meter langt, og var etter den siste av flere ombygginger på vel 76.000 tonn. Det kunne da ta over 2.500 passasjerer og hadde en besetning på 875, mens topphastigheten var på 30 knop eller nærmere 60 kilometer i timen. (©NTB)