– Ingen bankkrise i Norge

Kredittilsynssjef Bjørn Skogstad Aamo, som sitter på foreløpige tall for 30 banker i Norge, sier at alle de store bankene går i pluss i 2008. Nå går han ut og nærmest friskmelder norsk banknæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Skogstad Aamo vil alle større norske banker gå med overskudd i 2008. Inntjeningen i 2009 blir også «rimelig god», skriver Dagens Næringsliv.

– Vi har fått inn foreløpige regnskapstall fra 30 banker. En del av de postene som har gitt store tap for engelske og andre utenlandske banker, finner man ikke hos DnB NOR eller andre norske banker. Dette er verdipapirer som inneholder subprime eller lignende risiko. Norske banker har heller ikke i nevneverdig grad hatt eksponering mot Lehman eller Madoff, sier Skogstad Aamo, men legger til

– På den annen side vil alle norske banker bli påvirket av de realøkonomiske effektene som finanskrisen er i ferd med å gi. Slik at for fjerde kvartal må vi regne med vesentlig større tapsavsetninger enn det vi så i tredje kvartal. Så må vi også regne med at det blir en del tap i 2009.

Han tror ikke på en ny bankkrise, og peker på at norsk økonomi er mye sterkere i dag enn på begynnelsen på 90-tallet.

– Vi har en fleksibel pengepolitikk, og Norges Bank bruker pengepolitikken aktivt for å begrense nedturen. Takket være handlingsregelen, har den norske staten en betydelig handlekraft. Det kan være at vi får banker som vil trenge hjelp, eller en vennlig partner som ledd i en strukturtilpasning, men norske banker vil generelt klare seg gjennom nedturen i økonomien, mener Skogstad Aamo. (©NTB)