Mireille (Foto: TV 2)
Mireille (Foto: TV 2)

- Ble hjerneskadet på norske sykehus

4-åring overlevde borgerkrig og knivskader i Burundi - men møte med tre av Norges største sykehus endte med hjerneskade.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For to år siden var Mireille en livsglad og aktiv jente. Hun hadde store forventninger til et nytt og godt liv i Norge, lærte seg fort norsk, og tilpasset seg hverdagen i norsk barnehage.

Fireåringen overlevde både borgerkrig og knivskader i hjemlandet Burundi. I Norge førte møtet med det norske helsevesenet til hjerneskade.

Funnet under død mor

Sammen med søstrene sine kom hun fra Burundi til Norge som toåring. De flyktet fra borgerkrigen som tok livet av foreldrene deres. Mireille ble funnet under den døde moren sin.

Her i Norge fikk tanten Gloriose omsorg for de tre søstrene, og ble fra den dagen mammaen deres.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

mireille_1024
mireille_1024

Det eneste som feilte Mireille var at hun slet med rennende nese. Som spedbarn hadde hun fått et knivstikk i venstre øye. Men et enkelt inngrep ved Akershus universitetssykehus skulle gjøre henne helt frisk.

Advokat Georg Kvande kjenner saken til Mireille godt. I tillegg til å være advokat har han vært anestesilege i over 30 år.

-Hun kom til Norge som en funksjonsfrisk jente, var aktiv, gikk i barnehage, lærte seg norsk på rekordtid - som barn gjør - men etter behandlingene på tre sykehus er hun i dag hundre prosent varig invalid, sier han.

Marerittet

Det startet på AHUS i 2006. Uten å vite hva man fjernet ble det tatt bort hjernevev i nesen hennes. Det hadde sunket ned pga. et hull i skallebenet. Mireille begynte å få jevnlig anfall hun ikke hadde hatt tidligere.

Våren 2007 kom Mireille til Rikshospitalet for å tette hullet i skallebenet. Flere sammenfallende ting gjorde at Mireille fikk lungekollaps og til slutt alvorlig surstoffmangel.

Advokat Georg Kvande er ikke i tvil om at det her ble gjort grove og alvorlige feil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

mireille2_1024
mireille2_1024

-Hun fikk sannsynligvis en del av hjerneskaden allerede da. Under respiratorbehandling gikk pusterøret til lungene tett og istedenfor å skifte det så økte man trykket på respiratoren slik at man fikk et sammenfall av begge lungene. Dette klarte man heller ikke å håndtere tidsnok slik at det ble en lang tid med surstoffmangel. Det har gitt henne en omfattende og langvarig hjerneskade slik at hun i dag er hundre prosent invalid, sier han.

Noen måneder senere ble Mireille overført til Ullevål universitetssykehus. Hun skulle klargjøres for hjemreise til Linderud i Oslo. Istedenfor kom beskjeden om at hjerneskaden hadde forverret seg og at Mireille ikke hadde lenge igjen å leve.

Sykehuspresten ble tilkalt. Og familien tok avskjed med Mireille. Men moren følte noe var galt og søkte en siste utvei. Hun fikk en lege fra Trondheim til å vurdere situasjonen på nytt. Resultatet var sjokkerende.

Anklager sykehuset for aktiv dødshjelp

-Vi fikk da en ny vurdering av tilstanden og den viste at det var startet behandling med legemidler som man bruker ved aktiv dødshjelp. Beroligende og smertestillende midler i økende doser slik at tilstanden hennes ble forverret i løpet av få dager og at det var like før hun ville ha avsluttet livet. Da man oppdaget dette så ble behandlingen avsluttet og da kom hun seg i løpet av de første timene og dagene og etter det har hun blitt gradvis bedre og hun bor nå hjemme til pleie hos Gloriose, sier Kvande.

Han er ikke tvil om at Mireille har blitt utsatt for ukyndig behandling ved alle de tre sykehusene. Han mener det er elementære feil som er blitt gjort. Men han reagere spesielt sterkt på to ting.

-Det er to ting som er alvorlig for helsevesenet etter min oppfatning. Det ene er at man tillater aktiv dødshjelp mot foreldrenes vilje - og det andre er at sykehusene selv ikke erkjenner ansvar ved opplagte behandlingesskader.

Etterforsker leger

Helsetilsynet gransker Akershus Universitetssykehus, Rikshospitalet og Ullevål universitetssykehus etter at Mireille gikk fra å være en frisk og rask jente, til å bli hundre prosent invalid med hjerneskade.

To leger ved Ullevål universitetssykehus etterforskes også av politiet for dødshjelp på jenta.

Ingen av sykehusene vil kommentere saken overfor TV2 før Helsetilsynets konklusjon foreligger.

Men trolig vil Mireille kunne få erstatning uavhengig av Helsetilsynet sin konklusjon.

SE VIDEO:

-En tragisk skade

En erstatning kan gi Mireille et litt bedre liv, og det assisterende direktør i Norsk Pasientskadeerstatning, Rolf Gunnar Jørstad forteller, kan være grunnlag for håp om nettopp det:

- Denne dreier seg jo om en veldig alvorlig skade, en tragisk skade, og dette er jo et viktig forhold for oss når vi behandler saken.

- Er man avhengig av at det faktisk har vært behandlingssvikt for å ha rett til erstatning?

- I utgangspunktet, men det finnes en bestemmelse i pasientskadeloven som innebærer at man ved særskilt uvanlige eller omfattende skader kan ha rett til erstatning, selv om det ikke har forekommet behandlingssvikt.

- Kan det bli aktuelt i denne saken?

- Det vil være naturlig å vurdere i denne saken.