barnlos copy (Foto: MIKE BLAKE, © MB/CN)
barnlos copy (Foto: MIKE BLAKE, © MB/CN)

- Barn, nei takk!

Karen Marie Fossli er 34 år, og ønsker seg ikke barn. Les hva hun svarte i nettpraten.

34 år gamle Karen Marie Fossli ønsker seg ikke barn. Hun er frivillig barnløs.

Visste det som seksåring

Karen Marie Fossli forteller at hun allerede som seksåring visste at hun ikke ønsket å bli mor. I dag leder hun foreningen "Best uten barn". En forening som jobber med åpenhet i samfunnet om selvvalgt barnløshet. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at rundt 4% av norske kvinner antas å være frivillig barnløs.

- Jeg har bare aldri vært interessert i barn. Jeg liker å ha det fredelig og rolig rundt meg. For meg er fritidsaktiviteter med venner noe jeg verdsetter, og meningen med livet mitt er først å fremst å gjøre det jeg har lyst til, forteller Fossli.

Som frivillig barnløs møter man mange fordommer i samfunnet. Mest av alt er det barneforeldre som ikke forstår at noen kan velge bort det å få barn. Karen Marie Fossli steriliserte seg i en alder av 28.

Karen Marie Fossli fra foreningen Best uten barn svarer på nettprat.
Karen Marie Fossli fra foreningen Best uten barn svarer på nettprat.
- Det med steriliseringen var først og fremst et privat prevensjonsvalg for meg. Det at jeg er frivillig barnløs vil si at jeg ikke er født med et behov for å føde barn, forteller hun.

Mann uten barn

Karen Marie kunne gjerne tenke seg en kjæreste, men da må hun treffe en mann som ikke ønsker seg barn.

Hun har opplevd press fra tidligere partnere om å få barn, noe som resulterte i at forhold tok slutt.

På spørsmålet om hun er engstelig for å ende opp alene når hun blir gammel svarer hun:

- Nei jeg er ikke redd for å bli ensom når jeg blir gammel. Jeg synes det er egoistisk å forvente at barn skal ta seg av gamle foreldre, men jeg håper jo fremdeles at jeg har mange gode venner rundt meg når den tid kommer, avslutter Karen Marie Fossli.