Illustrasjonsbilde industri sveising  (Foto: STRINGER SHANGHAI/REUTERS / SCANPIX)
Illustrasjonsbilde industri sveising (Foto: STRINGER SHANGHAI/REUTERS / SCANPIX)

100.000 norske arbeidsplasser i fare

Jens Stoltenberg får sjokkrapporten i dag. Allerede nå varsler regjeringen ytterligere krisepakker for industrien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk Industri slår alarm etter en fersk undersøkelse av tilstanden i norsk industri. 9 av 10 industribedrifter rapporterer om avbestilte ordrer og total stans i nye bestillinger.

- Norsk Industri er i fritt fall, sier Stein Lier Hansen, toppsjef i Norsk Industri, til VG.

Lier Hansen har 2200 medlemsbedrifter med tilsammen 110.000 ansatte i sitt forbund.

Sjokk før krisepakka

Statsminister Jens Stoltenberg får den alarmerende rapporten i dag når han møter finansnæringen og en håndfull store norske bedrifter til et hastemøte. Den nye rapporten kommer regjeringen i hende kun dager før de skal presentere den omfattende krisepakken for Stortinget den 26. januar.

- Tallene bekrefter bildet vi har sett over tid: Vi står foran det sterkeste økonomiske tilbakeslaget siden 30-tallet, sa Stoltenberg i går kveld.

Lier Hansen tegner et dystert bilde av fremtiden for industrien, og sier han aldri har opplevd så direkte og kriseartede tilbakemeldinger fra egne bedrifter.

- Denne krisen kommer til å ramme oss mye hardere enn industrikrisen i 2002-2003, sier han.

Varsler flere pakker

Norsk Industri vil presentere undersøkelsen på en pressekonferanse klokka 11 i formiddag. Hovedtrekkene er klare, og tegner et dystert bilde for norsk industri. Kutt i industrien i våre naboland berører i stor grad vår egen når vi eksporterer halvparten av det som produseres i Norge.

Stoltenberg har gått langt i å innrømme at Norge vil oppleve en resesjon for første gang siden andre verdenskrig. Men statsministeren sier krisepakken som kommer på mandag, og flere krisepakker fremover vil ha et sterkt fokus på industrien.

- Det vil være behov for mange tiltak over lang tid fremover, sier han.