Konkurransekriminalitet blir ikke avslørt

Én av fem bedrifter i bygge- og anleggsbransjen sier de kjenner til prissamarbeid i egen bransje. Men svært få slike saker avsløres. Nå vil Økokrim ha strengere straffer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en undersøkelse blant 2.500 bedrifter utført av Næringslivets sikkerhetsråd svarer 12 prosent at de kjenner til at det foregår prissamarbeid i egen bransje. Tar man vekk de offentlige virksomhetene, stiger tallet til 14 prosent.

I bygg- og anleggsbransjen svarer 19 prosent at de kjenner til prissamarbeid, i hotell- og restaurant 17 prosent.

– Undersøkelsen styrker oppfatningen av at det er store mørketall. Det som avdekkes er bare en liten andel, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim til Aftenposten.

Tallet på politianmeldelser har falt fra 17 i toppåret 2001 til fem i 2007. Fra 2004 til 2007 ble det åpnet etterforskning i tre saker.

Roscher mener det er mye å hente på et mer koordinert samarbeid mellom politiet og myndighetene om konkurransekriminalitet, og hun tar til orde for strengere straffer.

– Vi har ennå ikke hatt fengselsstraff for konkurransekriminalitet i Norge. Jeg mener det ville være avskrekkende, sier hun.

Roscher sier at hun ikke er i tvil om at kartellsakene er der ute, det gjelder bare å finne dem. (©NTB)