barbiedop4680 (Foto: Stein R. Leite/Sverre Saabye , © TV 2)
barbiedop4680 (Foto: Stein R. Leite/Sverre Saabye , © TV 2)

Farlig populært Barbie-dop

Hormonet som lover å gjøre deg brunere, slankere og kåtere, er skadelig, advarer Legemiddelverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble en 29 år gammel kvinne i Kristiansand er innlagt på Sørlandet sykehus etter å ha brukt et ulovlig legemiddel for å bli brun. Bare flaks gjorde at kvinnen overlevde.

Alarmerende økning i kjøp på nett

Nå advarer Statens Legemiddelverk mot det syntetiske stoffet melanotan som er blitt svært populært blant ungdom. Ungdom kjøper det ulovlige stoffet på nettet, hvor det reklameres med at hormonet kan gjøre dem brunere, slankere og kåtere.

Gro Ramsten Wesenberg er direktør i Legemiddelverket. Hun advarer mot at injeksjoner av hormonet Melanotan kan føre til økt fare for hudkreft. (Foto: Stein R. Leite/Sverre Saabye, © TV 2)
Gro Ramsten Wesenberg er direktør i Legemiddelverket. Hun advarer mot at injeksjoner av hormonet Melanotan kan føre til økt fare for hudkreft. (Foto: Stein R. Leite/Sverre Saabye, © TV 2)

- Det er et potent hormon som har en kraftig virkning. Man blir kvalm, man får hodepine, man kan bli blå rundt leppene, man får flere føflekker, og så er det jo slik at man får økt tilstrømning av blod til kjønnsorganene – altså man får økt sekslyst, forteller direktør i Legemiddelverket, Gro Ramsten Wesenberg til TV 2 Nyhetene.

Avhengig av Barbie-dop

Annicken Grøntoft fra Selbu i Sør-Trøndelag tok det såkalte Barbie-dopet hver dag i over fire måneder. Hun injiserte det i magen for å bli brun.

- Mange av mine venner pleide å si hvor brune de ble, og da ville jeg også bli så brun, forteller hun til TV 2 Nyhetene.

Etter hvert ble det klart for den 19 år gamle skoleungdommen at injeksjonene kostet mer enn de smakte.

- Jeg fikk en veldig stygg, gulgrå farge. Jeg ble lat og mistet matlysten, men jeg ble jo brun da, forteller hun.

Ulovlig overalt

Det ulovlige stoffet er ikke godkjent som legemiddel i noe land, og Legemiddelverket håper ungdommen får med seg at økt antall føflekker kan øke risikoen for kreft.

- Jeg pleier å si at det er å spille russisk rulett med sin egen helse, sier Gro Wesenberg.

STRENGERE REGLER: Helse- og omsorgsdepartementet ønsker at bruken av solstudio skal reduserers.  (Foto: Stein Roar Leite, © TV 2)
STRENGERE REGLER: Helse- og omsorgsdepartementet ønsker at bruken av solstudio skal reduserers. (Foto: Stein Roar Leite, © TV 2)

Anniken har satt sin siste sprøyte. Nå har hun gått over til å bli fast solariumskunde, og vil gjerne bidra til å advare andre unge mot å la seg forføre av vidunderhormonet.

- Jeg vil anbefale at de ikke skal bruke det, sier en klokere trøndersk 19-åring.