TV 2s krimekspert Johnny Brenna møtte Mohammed Javed som ble drept på Haugerund. Også den tiltalte 29 åringen (til høyre) som klarte å flykte ble intervjuet av Brenna. (Foto: TV 2)
TV 2s krimekspert Johnny Brenna møtte Mohammed Javed som ble drept på Haugerund. Også den tiltalte 29 åringen (til høyre) som klarte å flykte ble intervjuet av Brenna. (Foto: TV 2)

Her prater det drepte Young Guns-medlemmet

Mohammed Javed ble skutt og drept på Haugerud, mens kameraten flyktet for livet. TV 2 møtte begge for ett år siden. Se video av intervjuet her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble Young Guns-medlemmet Mohammed Javed (28) skutt i bakhodet på Haugerud i Oslo. Ved siden av i førersetet satt en annen sentral Young Guns-skikkelse - en 29 år gammel mann. Han klarte å rømme fra bilen da de dødelige skuddene ble avfyrt. 29-åringen flyktet til en Esso-stasjon i nærheten, der han varslet politiet.

I et garasjeanlegg på Oslos østkant i januar i fjor møtte TV 2s krimekspert Johnny Brenna begge disse to Young Guns-medlemmene.

For første gang lot de seg intervjue på TV. Bakgrunnen for møtet var konflikten mellom Young Guns og B-Gjengen som de mente var i ferd med å gå altfor langt.

Knivstukket foran barna sine

Julaften ble broren til Mohammed Javed angrepet av ti menn da han var på vei ut av en butikk. Han ble knivstukket fem ganger foran øynene på sine egne barn.

- Han skulle kjøpe godterier til ungene sine på seks og ni år da han ble angrepet av ti mann.

- Hvem var dette?

- Noen drittunger fra B-gjengen, sier Javed.

Ifølge Javed hadde broren ingenting med gjengkonflikten å gjøre.

Bare i løpet av en åttedagersperiode etter angrepet var medlemmer av gjenger i Oslo involvert i tre voldsepisoder. De fryktet at tilspissingen skulle ta uskyldige liv.

Den 29 år gamle Young Guns-medlemmen ble skutt på Aker Brygge i august 2006. (Foto: TV 2)
Den 29 år gamle Young Guns-medlemmen ble skutt på Aker Brygge i august 2006. (Foto: TV 2)

Skutt på Aker Brygge

I garasjen forteller det andre Young Guns-medlemmet at han selv frykter for livet. Han ble blant annet kjørt på sykehus etter å ha blitt skutt i forbindelse med skyteepisoden på Aker Brygge august 2006.

Begge Young Guns-medlemmene var også i søkelyset etter et skyteepisode på Furuset i mars i fjor.

I intervjuet kritiserer de også politiet for ikke å gjøre jobben sin.

- Hvor blir det av millionene de får? De står på parkeringsplassen min for at jeg kjører bil uten førerkort. Det er bare piss. De burde drive forebyggende arbeid, sier Javed til TV 2 Nyhetene.

- Hvordan skal dere klare å ende konflikten? Dette har jo vart i mange år.

- Det vet kun Gud. Ingen vet hvordan dette vil ende, avslutter Mohammed Javed.

Mohammed Javed intervjuet av TV 2s Johnny Brenna.  (Foto: TV 2)
Mohammed Javed intervjuet av TV 2s Johnny Brenna.  (Foto: TV 2)

- Strategisk intervju

Johnny Brenna sier begge ga uttrykk for at de syntes konflikten utviklet seg i en altfor negativ retning, men presiserer samtidig at intervjuet var en mulighet for dem til å sende ut en melding.

- Det var nok strategisk tekning fra begge to. De følte at B-gjengen hadde fått mye spalteplass i media. De ville fortelle sin versjon, sier Brenna.

Dusør på hodet til Javed

TV 2 har snakket med flere i gjengmiljøet som har hørt at det var satt en pris på hodet til Javed. Kriminelle skal ha utlovet en dusør på 600.000 til den som tar livet av ham.

- Vi ble lurt i en felle. Dette var planlagt. B-gjengen hadde utlovet en dusør for at noen skulle ta livet av oss, skal 29-åringen ha fortalt politiet.

Stig Millehaugen (39) som er pågrepet og siktet for drapet nekter enhver befatning med saken. Etter planen skal han avhøres onsdag ettermiddag.

Javed ble drept momentant av skudd i bakhodet. Drapsmannen tente på bilen etter drapet, mens Javeds kamerat klarte å flykte.

Vet du noe om Haugerud-drapet?
Send inn tips til TV2s Jens Christian Nørve og Johnny Brenna