Gaza (Foto: EPA/SCANPIX)
Gaza (Foto: EPA/SCANPIX)

Israel vil gjenoppbygge Gaza - uten Hamas

Israel vil bidra til gjenoppbyggingen av Gaza, men bare hvis Hamas blir holdt utenfor ledelsen av arbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Araberlandene er uenige om hvordan økonomisk bistand til gjenoppbyggingen skal gis.

Israels statsminister Ehud Olmert sa tirsdag i et møte med Italias utenriksminister Franco Frattini at gjenreisningen av Gaza bør være et internasjonalt prosjekt. FN må delta sammen med Egypt og den palestinske selvstyremyndigheten, framholdt han.

- I den grad disse betingelsene blir oppfylt, vil Israel samarbeide fullt og helt om saker som angår gjenoppbyggingen, av hensyn til den uskyldige delen av befolkningen. Hamas har det hele og fulle ansvaret for ødeleggelsene og bør ikke lede gjenreisningen, mente Olmert.

Ledere for medlemslandene i Den arabiske liga ble på et møte i Kuwait tirsdag enige om å gi all mulig støtte til gjenoppbygging på den krigsherjede Gazastripen. Det ble imidlertid ikke opprettet noe eget fond for slik gjenreisning.

Saudi-Arabia har allerede lovet et beløp tilsvarende vel sju milliarder kroner til arbeidet. Men ved slutten av det to dager lange toppmøtet i Kuwait by var det verken enighet om hvordan hjelpen til Gaza skal gis, eller om Egypts fredsarbeid for området fortjener støtte.

(NTB)