ciliconcarne_680
ciliconcarne_680

Chili con carne

Med tomatsalsa.

ca 500 g strimlet kjøtt fra storfe ( ytrefilet), kalkun- eller karbonadedeig

2 løk

3-4 fedd hvitløk

3-4 ss olje

1/2 - 1 frisk chilipepper

1/4 ts knust/ malt spisskum (se tips)

1/ 4 ts tørket oregano

1/ 4 ts gurkemeie

1/ 4 ts tørket basilikum

2 – 3 ts chilipulver (eller mer om du vil ha retten sterkere)

salt

2 ss rødvinseddik

3-4 flådde tomater

1 dl kraft/buljong

1-2 ts brunt sukker

ev 1 boks røde bønner, gjerne med chili

Del kjøtt i strimler eller bruk kvernet kjøtt.
Finhakk løk, hvitløk og chili.
Varm olje i en panne med høye kanter og stek kjøttet, løk, hvitløk og chili.
Bland sammen krydder og tilsett i pannen.
Tilsett rødvinseddik, kraft og flådde tomater i biter.
Kok opp og la trekke i 30-40 min, til kjøttet er mørt.
Smak til med salt og ev litt sukker.
Noen velger å blande bønner (se tips) i retten mens andre velger å servere dem ved siden av.
Andre tilbehør kan være ris, tortilla, brød, revet ost, løk, rømme, salat.

Tips:

Hvis du ikke har spisskum, bruk karve.
Hermetiske bønner i ”lake” skylles godt før de tilsettes i retten.
Hermeriske bønner i tomatsaus tilsettes sammen med tomatsausen.
Tørre bønner må bløtlegges natten over og kokes ca 1 time.

Tomatsalsa:

3 bokser hermetisk tomat

1 sjalottløk

2-3 fedd hvitløk

1/ 2 chili

3 ss olje

2 ansjosfileter

1 liten bunt kruspersille eller koriander

saft av 1 lime

salt og pepper

Surr tomater og finhakket løk og hvitløk i 1 ss olivenolje i 8-10 min.
Tilsett ansjos, persille/ koriander.
Mos med en stavmikser eller kjør i en hurtigmikser.
Smak til med resten av olivenoljen, lime, salt og pepper og ev 1 krm (1/5 ts) sukker.

For flere oppskrifter fra Wenche se www.artoftaste.no